Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Astana útočila a dostala Contadora do krize. Španěl ale růžový dres uhájil

Sestriere - Závodníci stáje Astana Fabio Aru a Mikel Landa podrobili v poslední horské etapě Alberta Contadora soustavnému tlaku a dokázali lídra závodu setřást. Na změnu v celkovém pořadí to ale nakonec nestačilo. Alberto Contador ztratil na vítězného Arua dvě a půl minuty, a to mu bezpečně stačí k vítězství. Pódium Giro d'Italia bude vypadat následovně: Contador, Aru, Landa. Leopold König skončí celkově šestý.

Alberto Contador
zdroj: ČTK/AP autor: Daniel Dal Zennaro

Předposlední etapa závodu dopředu slibovala velké události na výstupu na Finestre. Vrchol s průměrným sklonem na hraně devíti procent, který jezdcům dále znepříjemňovala jeho druhá polovina na šotolinovém povrchu, měl definitivně rozlousknout tajenku výsledného pořadí. A to po něm ještě následoval závěrečný výstup do Sestriere. O nastoupané metry tedy nouze nebyla.

Na čele se ve stoupání na Finestre držel Zakarin, vítěz už jedné etapy Gira s cílem v Imole. Ruský závodník se svým ne zcela pohledným, avšak efektivním stylem držel mezeru na skupinu favoritů okolo minuty a půl. Astana se pokoušela roztrhat peloton a její aktivita setřásla všechny pomocníky Contadorovi. Kromě závodníků kazašského týmu Landy, Arua a Kangerta se v čele zredukované skupiny držel Contador, Kruijswijk, Urán či Hesjedal. Čekalo se kdo na nyní již nezpevněném povrchu podnikne rozhodující útok.

Ten provedl Landa a odjel všem. Velkou událostí však bylo, že poprvé v závodě nestačil ostatním Contador - nezareagoval na nástup Landy a později nedokázal akceptovat tempo ostatních. Dosud suverénní Španěl zažíval složité chvíle. Na vrcholu Finnestre ztrácel na Landu minutu a půl, který stihl dohnat Zakarina před vrcholem stoupání, na Arua a ostatní jeho manko bylo okolo minuty. Následoval složitý technický sjezd a výstup do Sestriere - posledního vrcholu letošního Gira.

Myšlenky Astany na změnu v celkové klasifikaci ale postupně braly za své. Zřejmě i vinou neujasněné taktiky a zároveň Contadorova vzchopení začal odstup klesat. Landa se stáhl zpět k Aruovi a snažil se ho táhnout, jejich tandem ale účinný nebyl. Contador ztrácel vteřiny či desítky vteřin, jezdci Astany by ale potřebovali spíše minuty. Aru nakonec nastoupil dva kilometry pod vrcholem a jel si pro druhou etapu v řadě. Radost z vítězství mu ale mohlo kazit vědomí, že při lepším manévrování mohl předvést i větší kousek. Dvě vítězství v řadě však ukazují na jeho sílu a potenciál pro příští roky a zároveň i na to, že ani Contador neodjel závod bez potíží.

Z druhého místa se mohl těšit hrdina posledního týdne Hesjedal, velice solidně se vzchopil i zprvu nevýrazný Urán. Contador dorazil do cíle se ztrátou dvě a půl minuty, což mu bezpečně stačí k vítězství v jeho posledním Giro d'Italia. Leopold König dojel několik vteřin po něm a skončí v konečném pořadí šestý, když se před něho dostal Hesjedal. "Ukázal jsem, že mohu na Grand Tours soupeřit o pódium. Chtěl jsem být v první pětce, to byl můj cíl. Ale na to, že jsem začal jako pomocník Porta, to je dobré," řekl König v cíli.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 20. etapa Saint-Vincent - Sestriere (196 km):

1. Aru (It./Astana) 5:12:25, 2. Hesjedal (Kan./Cannondale) -18, 3. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step), 4. Landa (Šp./Astana) oba -24, 5. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -34, 6. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -2:25, 7. Kangert (Est./Astana), 8. Pellizotti (It./Androni Giocattoli), 9. König (Sky), 10. Rosa (It./Astana) všichni -2:28.

Průběžné pořadí: 1. Contador 84:03:30, 2. Aru -2:02, 3. Landa -3:14, 4. Amador (Kost./Movistar) -8:19, 5. Hesjedal -9:52, 6. König -10:50, 7. Kruijswijk -11:02, 8. Caruso (It./BMC) -12:17, 9. Geniez (Fr./FDJ) -16:00, 10. Trofimov (Rus./Kaťuša) -16:23.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články