Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Asijská cesta do Paříže pro Rusy neexistuje, shoduje se šéf UCI se zástupci evropské cyklistiky

Zástupci evropské cyklistiky se na zasedání v Praze výrazně vymezili proti ruské agresi na Ukrajině a proti možnosti návratu ruských a běloruských závodníků. S tím souzní i šéf světové cyklistiky David Lappartient.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf UCI: Na OH se není možné kvalifikovat prostřednictví asijských soutěží

"Vyjádřili jsme výhradní podporu Ukrajinské cyklistické federaci a našim přátelům z Ukrajiny," prohlásil v exkluzivním rozhovoru pro ČT předseda Mezinárodní cyklistické unie UCI David Lappartient.

"Jsme proti válce a zůstává zákaz konání oficiálních akcí v Rusku a Bělorusku. Navíc žádní jejich zástupci nemají přístup na další podniky. Řešíme také potenciální účast sportovců z Ruska a Běloruska. UCI jim otevírá dveře, ale za velmi striktních podmínek. Předmětem diskuse je, co znamená neutralita sportovců," řekl Lappartient.

Na kongresu Evropské cyklistické unie se řešil možný návrat Rusů do reprezentačních soutěží, včetně náhradní asijské cesty do olympijské kvalifikace.

"Podle pravidel musejí evropští závodníci závodit v evropských soutěžích a na mistrovství Evropy," zdůraznil předseda Evropské cyklistické unie UEC Enrico Della Casa.

S tím souhlasí i Lappartient. "V tomto bodě má UCI naprosto jasno. Rusko je součástí Evropské cyklistické unie a zůstává v ní. Jasnou odpovědí je, že na tomto stanovisku se nic nemění," podtrhl šéf UCI. "Na olympijské hry se není možné kvalifikovat prostřednictvím asijských soutěží," dodal.

Pořádání kongresu v české metropoli bylo odrazem postavení české cyklistiky v rámci cyklistického světa.

"Moje místopředsedkyně Kateřina Nash je z České republiky. Cyklistika tady má pevné kořeny a dlouhou historii. A příští rok se sem vrátíme do Tábora na mistrovství světa v cyklokrosu," uvedl Lappartient.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články