Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Armstrongovy tituly z Tour nikdo nezíská, UCI chce zpět prémie

Ženeva – Celých sedm ročníků slavné Tour de France, které v letech 1999 až 2005 ovládl suverénním způsobem americký cyklista Lance Armstrong, zůstane po jeho diskvalifikaci kvůli dopingu bez vítězů. Případní vítězové, kteří by se posunuli z druhých míst, se totiž povětšinou také zapletli s dopingem. Rozhodnutí organizátorů závodu potvrdila i Mezinárodní cyklistická unie UCI. Vedení UCI také vyzvalo jak jednačtyřicetiletého Texasana, tak i další jezdce figurující v aktuální dopingové aféře, aby vrátili prémie vyplacené za úspěchy v závodech. 

Cyklista Lance Armstrong
zdroj: ISIFA

Cyklistická unie se rozhodla neudělovat dodatečně tituly z "pošpiněných" ročníků Tour ani nijak neměnit pořadí i proto, že také někteří další jezdci, kteří skončili za Armstrongem, se zapletli s dopingem. "Řídící výbor UCI usoudil, že nad tímto temným obdobím by zůstal viset mrak podezření. I když to může vypadat krutě pro ty, kteří závodili 'čistí', pochopí, že by to pro ně byla jen malá čest posunout se ve výsledcích," uvedla unie.

UCI vyzvala Armstronga, aby vrátil získané prémie. Jde přibližně o čtyři miliony dolarů. Vrátit bonusy po něm chce také pojišťovna jeho někdejšího sponzora SCA, která mu za triumfy na Tour vyplatila dohromady asi 12 milionů dolarů. 

Druhý v roce 1999, Švýcar Alex Zülle, byl v roce 1998 z Tour vyloučen kvůli skandálu kolem stáje Festina. Později se přiznal k užívání zakázaných látek a dostal půlroční distanc. Obviněním z dopingu čelil v rámci aféry kolem španělského lékaře Eufemiana Fuentese také vítěz závodu z roku 1997 Jan Ullrich, jenž obsadil druhé místo v letech 2000, 2001 a 2003, či další Němec Andreas Klöden, druhý v roce 2004.

Kontakty s Fuentesem měl údajně i Španěl Joseba Beloki, druhý muž Tour 2002, jenž byl vyloučen ze závodu v roce 2006 den před startem. Soud ho později viny zprostil. Při posledním Armstrongově vítězství v roce 2005 skončil druhý Ital Ivan Basso, který dva roky nato dostal dvouletý distanc za přiznaný pokus o doping. 

UCI rovněž zřídí komisi, která se má zabývat rolí unie v Armstrongově aféře. Posvítit by si měla například na příspěvky v celkové výši 125 000 dolarů, které od Američana obdržela v letech 2002 až 2005. Údajně měla částka na konto UCI dorazit oplátkou za to, že zamlčela jeho pozitivní dopingový test na závodě Kolem Švýcarska v roce 2001. UCI přijetí peněz potvrdila, ale popírá, že by šlo o výměnný obchod. Tvrdí, že Armstrongův vzorek nebyl pozitivní, ale vykazoval podezřelé hodnoty. Složení komise ještě není známo.

Unie také přerušila právní úkony vůči novináři Paulu Kimmageovi, jenž ji obvinil, že Armstrongův pozitivní nález ututlala. Na bývalého irského profesionálního jezdce podali žalobu pro pomluvu vedle UCI i její šéf Pat McQuaid a jeho předchůdce Hein Verbruggen, kteří však hodlají v soudním sporu pokračovat. Na podporu Kimmageovy obhajoby bylo na internetu vybráno už přes 80 000 dolarů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články