Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Armstrong vzdal boj s obviněním, přišel o tituly a dostal doživotní distanc

Washington - Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong vzdal boj s Americkou antidopingovou agenturou (USADA) a oznámil, že proti obviněním z dopingu už nebude dál bojovat. USADA mu posléze odebrala všechny tituly získané od roku 1998 včetně sedmi z Tour de France a udělila mu doživotní distanc. "Vím, kdo vyhrál na Tour sedm titulů, můj tým ví, kdo vyhrál sedm titulů, a každý můj soupeř ví, kdo vyhrál sedm titulů," uvedl čtyřicetiletý Armstrong v prohlášení. "V lidském životě nastávají okamžiky, kdy je třeba říci 'dost'. Pro mě tento okamžik nadešel teď," dodal.

Cyklista Lance Armstrong
zdroj: ISIFA

Spor s USADA označil za jednostranný a nespravedlivý a zdůraznil, že jeho nevinu podporují i stovky negativních antidopingových kontrol, kterým se před loňským ukončením kariéry podrobil. Postup agentury podle něj porušuje i jeho ústavou zaručené právo na spravedlivý proces. "Obviněním z dopingu jsem od prvního vítězství na Tour v roce 1999 čelil prakticky neustále. Vybralo si to daň na rodině i na práci pro moji charitu. Dnes to ale končí, nehodlám to dál řešit. Obracím list a bez ohledu na výsledek s tímhle nesmyslem končím," prohlásil.

Agentura obratem oznámila, že Armstrongovi odebírá všech sedm titulů z Tour de France a zakazuje mu účast v závodech. Za neplatné považuje všechny výsledky, kterých Armstrong dosáhl od 1. srpna 1998, kam spadají i vítězství na slavném závodě v letech 1999–2005. Podle bývalého jezdce stájí US Postal, Discovery, Astana a RadioShack však na něco takového nemá USADA právo. Verdikt musí ještě potvrdit Mezinárodní cyklistická unie. UCI dosud stála na Armstrongově straně a teď uvedla, že počká na detailní vysvětlení od USADA.

Michal Polák, Antidopingový výbor ČR

"Důkazů proti Armstrongovi, ať už přímých, nebo nepřímých, bylo tolik, že to Armstrong ve finále raději vzdal. Jak víme, právníci v Americe jsou velice drazí, a on se bál, aby neskončil jako jeho kolega Floyd Landis, který díky soudním sporům přišel téměř o celé úspory ze své sportovní kariéry. Druhá věc je, že Armstrong vzdal ztracený boj."

"Podle pravidel musí všem zúčastněným stranám dodat dokumentaci, ve které svůj verdikt zdůvodní. Dokud se tak nestane, nebudeme případ komentovat," uvedla UCI v prohlášení. Podle šéfa USADA Travise Tygarta ale unie trest schválí. "Nemá na výběr. Podepsala kodex Světové antidopingové agentury WADA a ten ji k tomu zavazuje," prohlásil.

Snahu USADA potrestat bývalého cyklistu zpochybnil i soud, u nějž se Armstrong neúspěšně snažil procesu zabránit. "Chování agentury vybízí k závažným otázkám, jestli je jejím skutečným záměrem trest pro Armstronga a boj s dopingem, nebo méně ušlechtilé motivy jako politika a sláva," prohlásil soudce Sam Sparks, který přesto jezdcovu žalobu zamítl a povolil USADA pokračovat v disciplinárním řízení.

Na stranu USADA se postavil prezident WADA John Fahey, podle kterého Armstrongova kapitulace znamená, že obvinění byla podložená. "Mohl proti tomu bojovat, ale rozhodl se jinak. Samotná skutečnost, že odmítl přezkoumat důkazy, znamená, že obvinění měla reálné základy," prohlásil. "Podle pravidel teď bude následovat trest, který je v pravomoci USADA a její rozhodnutí musí být uznáno ve všech zemích, které podepsaly kodex WADA," dodal.

Armstronga kvůli údajnému užívání zakázaných látek dva roky vyšetřovaly i federální úřady, v únoru ale případ bez výsledku uzavřely. O čtyři měsíce později přišla s dalším obviněním USADA, která bývalého cyklistu podezřívá, že mu k vítězstvím na Tour v letech 1999 až 2005 pomáhal krevní doping EPO, testosteron, růstový hormon, steroidy a nepovolené transfuze. K dispozici má údajně několik svědků a 38 krevních vzorků, které vykazují podezřelé výkyvy. Právě tyto vzorky byly hlavním motorem, proč se v červnu rozjelo opětovné vyšetřování.

"Je to srdceryvný příklad, jak sportovní politika 'vítězství za každou cenu', je-li jí ponechán volný průchod, přemůže férovou, bezpečnou a čestnou soutěživost. Pro čisté sportovce je to ale připomínka toho, že příští generace mají naději na soutěžení bez podpůrných prostředků," prohlásil Tygart.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články