Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Armstrong už není šéfem Livestrongu a končí s ním Nike

Austin (USA) - Bývalý cyklista Lance Armstrong kvůli dopingové kauze odstoupil z pozice předsedy své charitativní organizace Livestrong pomáhající v boji proti rakovině. Zároveň s ním ukončila dlouholetou smlouvu oděvní firma Nike. Oba kroky jsou reakcí na týden starou zprávu Americké antidopingové agentury (USADA) o systematickém dopingu v Armstrongově týmu US Postal. Více než tisícistránkový dokument zveřejnila USADA na podporu svého rozhodnutí doživotně Armstronga diskvalifikovat a odebrat mu všechny triumfy včetně sedmi vítězství z Tour de France.

Lance Armstrong
zdroj: ČTK/AP

Čtyřicetiletý bývalý cyklista se k užívání dopingu nepřiznal ani pod tíhou důkazů, rozhodl se však proti obvinění nebojovat. Dnes ohlásil odchod z organizace Livestrong, kterou i díky svému příběhu šampiona vyléčeného z rakoviny proslavil.

"Tahle organizace, její cíle a její příznivci jsou mimořádně drazí mému srdci. Proto jsem se, abych ji ušetřil negativních dopadů, které jsou výsledkem kontroverzí ohledně mé cyklistické kariéry, rozhodl ukončit své předsednictví," uvedl Armstrong.

Slavný cyklista, jehož funkce v Nadaci Lance Armstronga nebyla placená, zůstane členem patnáctičlenného předsednictva. Jeho funkce převezme dosavadní místopředseda Jeff Garvey, jenž byl zakládajícím předsedou v roce 1997.

Nike nechce mít nic společného s dopingem

Organizaci Livestrong bude i nadále podporovat oděvní gigant Nike, jenž dnes nicméně ukončil smlouvu s Armstrongem. "Kvůli množství důkazů, že Lance Armstrong se podílel na dopingu a více než dekádu klamal Nike, jsme se s velkým smutkem rozhodli ukončit s ním smlouvu. Nike v žádném případě nehodlá přehlížet užívání zakázaných látek," uvedla firma.

Zprávu USADA v současnosti studuje Mezinárodní cyklistická unie, která musí odebrání Armstrongových výsledků posvětit.

Je nám líto, video expirovalo.
Armstrong přišel o sponzory
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články