Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Ardenské klasiky a Tour s olympiádou, takové jsou Kreuzigerovy plány po sezoně nahoru dolů

Sezona 2019 nebyla zdaleka ideální. Nahoru a zase dolů. Roman Kreuziger upadl na Valonském šípu a naděje na stoupající formu byla rázem tatam. Když se na Tour dobře rozjel a atakoval první patnáctku, přišel další nepříjemný pád a konečná šestnáctá příčka. Ke konci roku zase trápilo elitního cyklistu nachlazení, kvůli kterému nedojel několik závodů. Na další specifický olympijský rok se ale už teď těší a vyhlašuje tři velké cíle.

Jaký byl vrchol roku Tour de France 2019 z pohledu Romana Kreuzigera a jeho týmu Dimension Data? "Nemůžeme ji hodnotit pozitivně. Bylo to nahoru dolů. Když už to vypadalo, že se člověk chytnul, přišel do toho pád. A po Tour de France to byl takový boj, kdy se člověk dával dohromady a snažil se něco dohnat," popsal třiatřicetiletý český závodník.

V druhé polovině roku přišla nachlazení. "Tím, že člověk cestoval a závodil, tak to nikdy pořádně nevyléčil a neodpočinul si z toho. Takže tělo řeklo stop a bohužel už to nebylo tak, jak by to mělo vypadat," zdůraznil Kruziger.

"Žádný závodník nekončí rád sezonu tak, že má nějakých šest nedokončených závodů. Bylo to určitě negativní. Na druhou stranu jsem byl v novém týmu, kde jsem se zabydlel. Většinou ten druhý rok mívám lepší."

Je nám líto, video expirovalo.
Roman Kreuziger hodnotí cyklistickou sezonu 2019

Kreuziger neztrácí víru v lepší zítřky. Ví už, co může čekat od svého týmu, který bude jezdit v roce 2020 pod novým názvem NTT Pro Cycling. Největším lákadlem zůstává Tour de France. "Vzhledem k tomu, jakou jsem měl sezonu nahoru dolů, tak by bylo fajn si to zase vyzkoušet jet na celkové pořadí. Doufám, že nezůstane jen u letošní Tour a v následujícím roce se to pokusím zase o něco vylepšit," nastínil Kreuziger.

Příští rok je z pohledu profesionálních cyklistů hodně specifický. Kromě mistrovství světa se pojede také olympijský závod. A Kreuziger vyhlašuje své cíle: "Ardenské klasiky a Tour de France s olympiádou. To se člověku nenaskytne každý rok."

Neděle v Paříži a sobota v Tokiu

Obzvláště velkou výzvou je dvojboj třítýdenního etapového závodu ve Francii a šest dnů po jeho skončení náročné jednorázové klání ve stínu hory Fuji. "Jsem přesvědčen, že když člověk jede Tour, dokáže se dobře připravit i na olympiádu," zdůraznil Kreuziger.

"Je to natěsno, poměrně velký časový posun, velká změna v počasí. Ale už jsem to se specialisty řešil, jak tomu předejít, jak se tam dostat, zvládnout časový posun a zároveň si po Tour odpočinout a dostat se do toho."

Český tým pojede na Hrách pravděpodobně ve třech a Roman Kreuziger by vzhledem k náročnému kopcovitému profilu neměl v sestavě reprezentačního trenéra Tomáše Konečného chybět. Recept na úspěch je pro Kreuzigera jasný, zvláště po letošních zkušenostech. "Pokud člověk projede Tour bez pádu, bude to to nejdůležitější, jak uspět na olympiádě."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články