Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Američanka Dygertová vzala titul Nizozemkám, nebezpečnou časovku třiadvacítkářů vyhrál Bjerg

Chloé Dygertová je novou světovou šampionkou v časovce. Na náročné trati v okolí britského Harrogate dokázala mladá Američanka porazit favoritky z Nizozemska, druhou Annu van der Breggenovou a třetí obhájkyni titulu Annemiek van Vleutenovou. Král mezi třiadvacítkáři naopak zůstává stejný. Nejrychleji zajel dánský cyklista Mikkel Bjerg a stal se prvním závodníkem s třemi tituly mezi svými vrstevníky. Jakub Otruba dokončil náročný závod za hustého deště, kdy došlo k mnoha pádům, na 34. místě. 

Bjerg na světové scéně opět potvrdil svoji nadvládu. Trať dlouhou 30,3 kilometru zvládl v čase 40:20,42 minuty a stejně jako před dvěma roky v Bergenu a loni v Innsbrucku slavil zlato.

"Dneska to bylo opravdu, ale opravdu šílené. Počasí bylo naprosto příšerné, ale povedlo se mi z toho vyváznout," uvedl Bjerg. "Pět minut před startem mi řekli, že na trati jsou velké kaluže. Trenér se mě snažil navigovat, abych to projel co nejlépe. Řekl mi: 'Jenom se drž řídítek a šlapej do toho'," líčil dánský cyklista.

V závodě plném pádů na místy zavodněných silnicích zaostal jednadvacetiletý Otruba za vítězem o tři minuty a nevylepšil loňský výsledek z Innsbrucku. V Rakousku byl se zhruba třetinovou ztrátou devatenáctý.

"Horší závod jsem nejel asi ani v Rumunsku. V kritických místech na trati nebyl ani jeden pořadatel, který by signalizoval rizikové místo. Během závodu jsem navíc kvůli pádu dvakrát musel měnit kolo a uvidím, jestli se mi povede do pátečního závodu dát dohromady poraněné lýtko," uvedl Otruba.

K ženám bylo počasí o něco přívětivější

Také ženský závod se jel na mokru. Start časovky mezi městy Ripon a Harrogate byl odložen o 40 minut.

Dygertová navázala na MS 2015 v Richmondu, kde v juniorské kategorii ovládla časovku i závod s hromadným startem. Cyklistka, kterou trénuje trojnásobná olympijská vítězka v časovce Kristin Armstrongová, pojede silniční závod i letos.

Mezi seniorkami se na silnici Dygertová prosadila poprvé poté, co v minulých letech sbírala úspěchy hlavně na dráze. Z posledních tří MS má pět zlatých medailí ze stíhacího závodu družstev i jednotlivců; zlaté double z časovky na silnici a individuální stíhačky na dráze získala jako čtvrtá žena v historii.

Výsledky MS v silniční cyklistice

Ženy (30,3 km): 1. Dygertová (USA) 42:11, 2. Van der Breggenová -1:32, 3. Van Vleutenová (obě Niz.) -1:53, 4. Nebenová (USA) -2:38, 5. Kleinová (Něm.) -2:41, 6. Reusserová (Švýc.) -3:02.

Muži do 23 let (30,3 km): 1. Bjerg (Dán.) 40:20, 2. Garrison -26, 3. McNulty (oba USA) -27, ...34. Otruba (ČR) -3:01.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články