Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Almeida se drží, ale za ním jsou dravci. Třetí týden Giro d'Italia slibuje drama

Dvaadvacetiletý Joao Almeida je stále ve vedení Giro d'Italia, ovšem už jen o patnáct vteřin. To slibuje napínavý třetí týden závodu, který může výrazně ovlivnit také počasí a výsledky koronavirových testů. Za mladým Portugalcem se stahují soupeři, i když matadoři jako Vincenzo Nibali ztrácí již výrazně.

Giro d'Italia 2020
zdroj: ČTK/AP autor: Gian Mattia D\'Alberto

Geraint Thomas? Jakob Fuglsang? Vincenzo Nibali či Simon Yates? Taková jména se zmiňovala před startem Giro d'Italia – taková jména měla zvítězit. Nyní to vypadá, že radovat se bude někdo úplně jiný. První a poslední jmenovaní jsou už dávno pryč, Fuglsang a Nibali, veteráni světového pelotonu, zase výrazně ztrácejí v souboji s mladšími dravci.

Ukázalo to nedělní stoupání na Piancavallo. Zatímco Jai Hindley táhl svého lídra Wilca Kildermana a spolu s nimi se vyvážel pozdější vítěz Tao Geoghegan Hart, Nibali s Fuglsangem supěli daleko vzadu. Nakonec v cíli ztratili přes minutu a půl a jejich odstup v celkovém pořadí se dále navýšil. Nibali ztrácí 3:29 a Fuglsang už dokonce více než pět minut.

Odstupy jsou na Joaa Almeidu, který se stále s obdivuhodnou zarputilostí drží v čele Giro d'Italia. Je to úctyhodný výkon od teprve dvaadvacetiletého Portugalce, pro něhož jde o vůbec první (!) sezonu v profipelotonu. Nikdo by však z jeho projevu žádnou mladickou nerozvážnost či zbrklost nevyčetl, Almeida se pohybuje s jistotou matadora.

Joao Almeida
zdroj: ČTK/AP autor: Massimo Paolone

Na Piancavallu ztratil, ale stále drží růžový dres – nyní však už jen s patnáctivteřinovým náskokem před druhým Keldermanem. Z těchto dvou nepravděpodobných jmen se před závěrečným týdnem závodu stali největší favoriti. Třetí Hindley a čtvrtý Geoghegan Hart jsou totiž o tři minuty zpět.

Kelderman má více zkušeností, avšak na třítýdenních závodech ho zatím téměř vždy potkala smůla, v posledních letech se trápil. "A do Milána je ještě daleko," připomíná nizozemský cyklista, který po sezoně opustí tým Sunweb a zamíří do Bory-hansgrohe. "Přijdou horské finiše a několik etap má přes 200 kilometrů," dodává.

I to je ale otázkou. Pořadatele Giro d'Italia totiž kromě koronaviru trápí i říjnové počasí. Plánované přejezdy vrcholů Agnel a Stelvio jsou tak nepravděpodobné a na sociálních sítích se už objevily "náhradní" profily v případě, že sníh skutečně závodníky vysoko nad 2000 metrů nepustí. Sjezdy v nízkých teplotách by mohly být velkým hazardem se zdravím.

To zcela vyhovuje Almeidovi, který je spíše výbušným závodníkem než čistokrevným vrchařem. Navíc žádnou zkušenost s náročností závěrečného týdne nemá a neví, co jeho tělo vydrží. Naopak matadoři jako Nibali možná budou naříkat, protože právě zde se mohli do závodu vrátit.

Tao Geoghegan Hart
zdroj: ČTK/AP autor: Massimo Paolone

Geoghegan Hart číhá tři minuty zpět

Za duem Almeida-Kelderman pak ještě číhá třetí do party, pětadvacetiletý Tao Geoghegan Hart, vítěz Piancavalla. Mladý Brit se stal lídrem Ineosu Grenadiers po odstoupení Gerainta Thomase a dravým projevem se postupně prokousal až na současné čtvrté místo. Může být nebezpečný: ti vepředu se budou hlídat a on dostane šanci.

Geogheganu Hartovi věří také velezkušený ředitel Giuseppe Martinelli, který dlouhá léta vede Astanu a ještě předtím byl u úspěchů Marca Pantaniho. "Kdybych si měl tipnout vítěze, byl by to vítěz Piancavalla," říkal v neděli po dojezdu. Samotný závodník je opatrnější, každou etapou ale jako by mu na Giru rostla křídla.

"Nezabývám se tím," pronesl Geoghegan Hart po výhře, kterou věnoval zesnulému sportovnímu řediteli Nicolasi Portalovi, který byl s výjimkou triumfu Bradleyho Wigginse u všech vítězství britského týmu na Tour de France. "Tohle je mé největší vítězství a v dlouhém kopci jsem se cítil dobře, ale nic se tím nemění," dodává čtvrtý muž pořadí.

Giro d'Italia tak před sebou má třetí týden, který se dopředu nedá vůbec předvídat. Horské etapy jsou v plánu, ale pojedou se vůbec v původním rozsahu? Jak se se vším vypořádá Almeida? Bude mít Kelderman zase smůlu a zaútočí znovu Geoghegan Hart? A jak dopadnou testy na koronavirus? Po volném dnu se růžový závod (snad) znovu rozjede v úterý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články