Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Alberto vyhrál, vše dopadlo na jedničku, říká Kreuziger

Praha - Cyklista Roman Kreuziger má za sebou již dvanáctý závod Grand Tours. Giro d'Italia dokončil až na 28. příčce a během závodu musel bojovat se zdravotními problémy, ale zásadní pro něho - stejně jako pro celou stáj Tinkoff-Saxo - bylo splnění úkolu číslo jedna. Růžový trikot pro nejlepšího jezdce dovezl až do cíle v Miláně lídr týmu Alberto Contador.

Roman Kreuziger a Alberto Contador
zdroj: BELGA autor: YUZURU SUNADA

"Z týmového pohledu dopadlo Giro na jedničku, protože Alberto vyhrál, což byl náš cíl. Je to velký úspěch a jako tým na tom taky máme zásluhu, protože jsme se snažili být co nejvíc kolem něj," uvedl devětadvacetiletý silniční profesionál. Připustil však, že v některých horských etapách zůstával Contador ve finále osamocen.

"Alberto ale ukázal velkou sílu, dokázal si pokaždé poradit. A musíme vzít v potaz, že se sami na sebe museli spoléhat i lídři většiny jiných týmu. Až na Astanu, která na Giru byla v extrémní převaze a vyhrála několik etap. Ale ve finále mají druhého a třetího a růžový dres jsme díky Albertovi dovezli až do Milána my," připomněl Kreuziger. Sám se cítil v úplné pohodě jen první polovinu z třítýdenního závodu. "Pak přišla časovka a problémy s hýžďovými svaly," připomněl.

Zvažoval jsem, že slezu, ale nechtěl jsem to zabalit

Po etapě z Pinzola do Apricy 26. května, která zahrnovala výstup na Mortirolo, navíc onemocněl. "Dostal jsem střevní chřipku a bylo to hodně těžké. V etapě do Cervinie jsem zvažoval, že bych slezl, ale nechtěl jsem to zabalit, když jsme měli člověka v růžovém. Říkal jsem si, že musíme dojet do Milána v devíti," uvedl Kreuziger.

Viróza ho limitovala, při etapách nemohl pořádně jíst a ztrácel sílu. "Byl jsem spíš jen na houskách nebo banánech, gely tělo nestrávilo. Byl jsem hodně oslabený, večer jsem měl i teplotu. Kdykoliv jsem se roztočil do plných obrátek, energie strašně rychle ubývala. V horách to byl velký handicap a nemohl jsem pomáhat tak, jak bych chtěl," přiznal.

Když už se zlepšil jeho zdravotní stav, smůla zaútočila z jiné strany. "Do cíle v Miláně jsem dojížděl s oběma píchlýma kolama, na kiláku jsem na nějakém kanálu obě prorazil. Stalo se to asi třem lidem z týmu, tak jsme nemohli projet cílem všichni vedle Alberta. Ale všichni jsme měli radost, jak to dopadlo," řekl Kreuziger.

Ve středu 10. června ho čeká jednání Sportovního arbitrážního soudu v Lausanne kvůli jeho případu s biologickým pasem a podezření z dopingu. "Při Giru se mi podařilo na to nemyslet. Začnu se tím zabývat od zítřka. Novinka je taková, že se to hned 10. června nerozhodne. Oni dostali výjimku, že nemusí rozhodnout hned v daný den a mají měsíc na konečný verdikt. Ale my bychom samozřejmě byli radši, kdyby to oznámili dřív," uzavřel Kreuziger.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články