Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Albasini přesprintoval ve zkrácené etapě zbytek startovního pole

Sion (Švýcarsko) – Vinou sněžení na jednom z horských vrcholů zredukovanou etapu vyhrál ve finiši domácí Michael Albasini a posunul se na druhé místo celkovém pořadí. V něm se příliš nezměnilo, jen Chris Froome ztratil v závěru čtyři vteřiny na čelo. Ve žlutém je stále Michal Kwiatkowski.

Michael Albasini
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Podobu první etapy výrazným způsobem ovlivnilo počasí, když výrazné sněžení v passu Simplon přinutilo organizátory 2 000 m vysoký vrchol vynechat. Jezdci se tudíž přesunuli vlakem a z plánovaných 200 km jich absolvovali jen necelých devadesát. Po včerejším prologu byl ve žlutém polský jezdec Michal Kwiatkowski, velká jména Chris Froome a Vincenzo Nibali ztráceli zhruba deset sekund. Nibaliho nepotěšila zpráva v průběhu etapy, že odstoupil jeden z jeho předních pomocníků Janez Brajkovič.

Vrcholem dne a nejobtížnějším místem na trati se tak stalo stoupání druhé kategorie na Lens, na který závodníci potřebovali vystoupat 600 výškových metrů. Tempo určoval tým Sky a odstup několika uprchlíků vyzněl rychle do ztracena, mezitím se na chvostu s obtížemi držel výtečný sprinter Marcel Kittel, až nakonec odpadl. Nebyl však sám, nešťastník z prologu Tejay Van Garderen na tom byl úplně stejně – a to se jejich vrchařské schopnosti nedají srovnávat.

Team SKY v závodě Kolem Romandie
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Ve stoupání nastoupil Johann Tschopp, za kterým se záhy vydal Thibaut Pinot a oba spolu projeli vrcholovou prémií. Za zády však už měli ostatní a jejich pokus ztroskotal. Následoval sjezd už směrem k cílovému městu Sion: jeden z nejlepších a nejobávanějších sjezdařů v pelotonu Vincenzo Nibali zaútočil a nesmírně sebevědomou jízdou si nastřádal dvacet pět vteřin. Do cíle mu zbývalo už jen několik rovinatých kilometrů a hlavní pole muselo spolupracovat. Snažila se stáj Garmin se svým časovkářským esem Andrewem Talanskym, posléze nastoupil ještě lepší tempař Tony Martin a Nibali byl chycen.

Na rovinatém závěrečném kilometru zkusil ostatní překvapit notorický provokatér Thomas Voeckler, avšak k vítězství mu chybělo několik desítek metrů. Přes francouzského jezdce se přehnali ostatní v čele s domácím Michaelem Albasinim, který nakonec cílovou čáru protnul jako první. Pro Albasiniho stáj Orica GreenEDGE jde o druhé významné vítězství v několika dnech, když o víkendu vyhrál jeho kolega Simon Gerrans poslední jarní klasiku Lutych-Bastogne-Lutych. V celkovém pořadí se nic výrazného nemění, když všichni favorité vyjma Chrise Frooma, který ztratil čtyři vteřiny, dojeli pospolu v hlavní skupině – vede Kwiatkowski o pět sekund před Albasinim.

Cyklistický závod Kolem Romandie (WorldTour) - 1. etapa (88,5 km):

1. Albasini (Švýc./Orica) 2:11:11, 2. Herrada (Šp./Movistar), 3. Navardauskas (Lit./Garmin), 4. Iglinskij (Kaz./Astana), 5. Talansky (USA/Garmin), 6. Brandle (Rak./IAM) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) 2:17:33, 2. Albasini, 3. Navardauskas oba -5, 4. Herrada -6, 5. Brandle -7, 6. Dennis (Austr./Garmin) -8.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články