Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Alaphilippovi dává žlutý dres křídla, vyhrál časovku v Pau

Julian Alaphilippe ukázal, že je zaslouženým lídrem Tour de France. Domácí závodník překvapivě zvítězil v jediné individuální časovce letošního ročníku a ještě navýšil své vedení před Geraintem Thomasem. Na obhájce loňského triumfu, kterého v časovce porazil o čtrnáct vteřin, má před etapou na Tourmalet náskok minuty a 26 sekund. Roman Kreuziger dojel na 45. místě a celkově je devatenáctý (+6:07).

Julian Alaphilippe
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Julian Alaphilippe vyrážel do časovky jako poslední, od úvodních metrů ale vedl. Jeho náskok činil dlouho šest vteřin, v samotném závěru se pak ještě zvýšil, a to na konečných čtrnáct sekund na druhého Gerainta Thomase. Třetí místo vybojoval vítěz jedné z předchozích etap, specialista na úniky Thomas de Gendt.

"Věděl jsem, že na téhle trati můžu zajet dobře. Jel jsem naplno, zvlášť první část mi seděla. Když mi pak sportovní ředitel řekl, že vedu, dal jsem do toho všechno. Je to neuvěřitelné," řekl Alaphilippe.

Časovka nesedla Romanu Kreuzigerovi, který na pětačtyřicátém místě ztratil dvě minuty a 39 vteřin. V průběžném pořadí se jezdci seřadili následovně: Alaphilippe, Thomas (+1:26), Steven Kruijswijk (+2:12), Enric Mas (+2:44), Egan Bernal (+2:52), Emanuel Buchmann (+3:04) a Thibaut Pinot (+3:22). Kreuziger je devatenáctý (+6:07).

Jak etapa probíhala?

Thomas de Gendt nepřestává fascinovat cyklistické publikum. Poté, co už na Tour de France vyhrál z úniku jednu z etap, byl v časovce překvapivě znovu v čele pořadí. Belgičan vedl a ohrožoval ho pouze jeho mladší krajan Wout van Aert – bohužel jen do té doby, než se v zatáčce zachytil o plůtek a spadl. 

Cyklokrosová hvězda si přivodila hlubokou ránu do stehenního svalu a Tour pro vítěze jedné etapy skončila předčasně. Nejen Van Aert ale De Gendta stíhal marně. Jeho čas 35:36 nedokázal ohrozit ani Joey Rosskopf nebo Jan Tratnik, oba skvělí časovkáři. Cyklisté se škrábali na hlavě: jak to ten zkušený Belgičan vlastně dělá?

Poté už přišli na řadu jezdci na celkové pořadí, které zajímala především vzájemná bitva o vteřiny. Jako poslední vyrazil ze startovní rampy Julian Alaphilippe a ve sluchátkách mu zněly mezičasy jeho soupeřů. Výtečně si vedl Geraint Thomas, ale Alaphilippe jej na prvním mezičase dokázal o šest vteřin porazit. A co víc, sám celou časovku vedl.

Na druhém to bylo znovu o šest sekund a francouzsko-britský souboj pokračoval nadále. Alaphilippe se držel skvěle a výrazně překonával očekávání – jako by mu žlutý dres skutečně dával křídla. Alaphilippe letěl, svůj náskok si udržel až do konce a navíc jej ještě navýšil, a to až na čtrnáct vteřin.

"Tohle jsem od Juliana nečekal, zajel neuvěřitelně dobře a rozhodně je momentálně jedním z favoritů. Jestli takhle bude pokračovat, může to dotáhnout až do konce. Ale ještě je před námi dlouhá cesta a hodně náročných etap," řekl Thomas.

Cyklistický závod Tour de France - 13. etapa (individuální časovka v Pau, 27,2 km):

1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 35:00, 2. Thomas (Brit./Ineos) -14, 3. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal), 4. Urán (Kol./EF Education First) oba -36, 5. Porte (Austr./Trek-Segafredo), 6. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) oba -45, 7. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -49, 8. Asgreen (Dán./Deceuninck-Quick Step) -52, 9. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -58, 10. Rosskopf (USA/CCC) -1:01, ...45. Kreuziger (Dimension Data) -2:39.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe 53:01:09, 2. Thomas -1:26, 3. Kruijswijk -2:12, 4. Mas -2:44, 5. Bernal (Kol./Ineos) -2:52, 6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -3:04, 7. Pinot -3:22, 8. Urán -3:54, 9. N. Quintana (Kol./Movistar), 10. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) oba -3:55, ...19. Kreuziger -6:07.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články