Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Alaphilippe v Imole pláchl všem a je mistrem světa

Poslední závod zkráceného a přeloženého mistrovství světa si v italské Imole podmanil Julian Alaphilippe. Pro vítězství si dojel před Woutem Van Aertem z Belgie a Marcem Hirschim ze Švýcarska a ukončil dlouhé francouzské čekání na světové zlato z měření sil s hromadným startem.

Julian Alaphilippe
zdroj: AP autor: Andrew Medichini

Před ním byl posledním vítězem ze země galského kohouta Laurent Brochard před 23 lety.

Nejlepším z českého kvarteta ve složení Adam Ťoupalík, Jan Hirt, Josef Černý a Jakub Otruba byl účastník nedávné Tour de France Hirt, jenž obsadil 59. místo. Otruba skončil na 64. pozici. Alaphilippe zvládl závod v čase 6:38:34, Hirt byl o takřka dvacet minut pomalejší.

Na trase o délce přes 258 kilometrů se intenzivněji začalo závodit až v poslední třetině závodu. Jeden z favoritů Tadej Pogačar, který před týdnem završil svou premiéru snů na Tour de France celkovým triumfem, musel přibližně 60 kilometrů před cílem měnit kolo. Netrvalo ale dlouho, než se mladý Slovinec dotáhl na soupeře a sám nastoupil.

Jeho náskok sice narostl na takřka půl minutu, jenže pak ho 22 kilometrů před závěrem dojel Nizozemec Tom Dumoulin a vzápětí už pokračovala hlavní skupina zase pohromadě. Chvilku poté se zformovala skupinka uprchlíků velkých jmen, v níž byli Ital Vincenzo Nibali, Španěl Mikel Landa, Kolumbijec Rigoberto Urán a Belgičan Wout Van Aert.

Ani tento moment ale nerozhodl.

Alaphilippe dotáhl až ke zlatému konci nástup, k němuž se odhodlal ve stoupání zhruba 13 kilometrů před cílem. Náskok záhy navýšil až na čtvrt minutu, což už nedokázala silná skupina pěti pronásledovatelů stáhnout.

Následně si to na slavném závodním okruhu rozdala ve spurtu o zbývající cenné kovy. Stejně jako v páteční časovce si vyjel stříbro Van Aert, třetí skončil Hirschi, jenž byl v boji o bronz rychlejší než Polák Michal Kwiatkowski. Pátý byl Dán Jakob Fuglsang.

Snový den

Týmový kolega Zdeňka Štybara ze stáje Deceuninck-Quick Step Alaphilippe má na kontě už několik výrazných úspěchů, vedle jiného dokázal vyhrát pět etap na Tour de France a jednu na Vueltě.

Loni dokončil "Starou dámu" jako celkově pátý, ale v Imole se dočkal největšího úspěchu v kariéře. Podařilo se mu to jen tři měsíce poté, co mu po delším boji s nemocí zemřel otec Jo.

I proto ho v cíli zaplavila vlna emocí. "Opravdu těžko teď něco říkat... Rozhodně ale musím poděkovat kolegům v týmu, protože každý z nich odvedl skvělou práci. Tohle byl můj sen po celou kariéru. Byl jsem několikrát blízko, ale nevyšlo mi to dosud nikdy ani na pódium. Tohle je prostě snový den," hodnotil Alaphilippe, jenž sotva potlačoval slzy dojetí.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Imole (Itálie) - závod s hromadným startem:

Muži elite (258,2 km): 1. Alaphilippe (Fr.) 6:38:34, 2. Van Aert (Belg.), 3. Hirschi (Švýc.), 4. Kwiatkowski (Pol.), 5. Fuglsang (Dán.), 6. Roglič (Slovin.) všichni -24, 7. Matthews (Aus.), 8. Valverde (Šp.), 9. Schachmann (Něm.), 10. Caruso (It.) všichni -53, ...59. Hirt -19:42, 64. Otruba, 71. A. Ťoupalík oba -21:59, Černý (všichni ČR) nedojel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články