Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

9. etapu Tour poznamenaly pády, vyhrál Sánchez

Saint Flour (Francie) - Devátou etapu Tour de France vyhrál Španěl Luis León Sánchez ze stáje Rabobank. V úniku porazil domácího Thomase Voecklera, který po týdnu vystřídá ve žlutém trikotu Nora Thora Hushovda. Tour museli po vážných pádech opustit někteří elitní jezdci včetně lídra stáje Astana Alexandra Vinokurova, jenž si zlomil stehenní kost. Peloton absolvoval 208 kilometrů dlouhou trať z Issoire do Saint Flour ve velice členitém terénu s osmi vrchařskými prémiemi. Jako mnohem náročnější se ale nakonec ukázala následná klesání, která spolu s kluzkým povrchem donutila k odstoupení z Tour další jezdce.

Nejdramatičtější nehoda se odehrála při sjezdu z nejvyššího místa trati, vrcholu Col du Pas de Peyrol. Do lesa v hlubokém svahu u trati spadlo v rychlosti 70 kilometrů v hodině několik cyklistů včetně Vinokurova. Kazašskému favoritovi, který jel letos Tour podeváté a naposledy, museli do sanitky pomáhat ostatní jezdci z týmu včetně Romana Kreuzigra. Rentgen Vinokurovovy stehenní kosti pak potvrdil zlomeninu.

Kvůli zlomené lopatce skončil po této kolizi i pátý muž loňského ročníku a lídr týmu Omega Pharma-Lotto Jürgen van den Broeck. Zlomeninu zápěstí si přivodil Dave Zabriskie a Frederik Willems si zlomil klíční kost.

Z kolize s doprovodným televizním vozidlem se musel později oklepat Španěl Juan Antonio Flecha, jehož pád navíc poslal na ostnatý drát u trati Johnnyho Hoogerlanda. Oba otřesení členové pětičlenné vedoucí skupiny se propadli, a tak se o celkové prvenství utkali v úniku jen Španěl Sánchez a Francouzi Voeckler a Casar. Zbytek pelotonu proťal cíl téměř čtyři minuty po Sánchezovi.

Jediný český zástupce na Tour Kreuziger se tentokrát pádům vyhnul a téměř až do závěru se držel v hlavním poli. Na čelo nakonec ztratil dalších šestnáct minut. V pondělním volném dni by se měl definitivně rozhodnout, zda bude se zraněným zápěstím pokračovat i ve zbývajícím programu.

Je nám líto, video expirovalo.
Tour de France
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články