Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

20. etapa: Časovka na Planinu krásných dívek rozhodne o vítězi Tour

Kdo vyhraje letošní Tour de France? Organizátoři závodu se rozhodli finále ročníku umístit na v posledních letech velmi oblíbenou Planinu krásných dívek. Na závodníky čeká jediná letošní časovka. Přímý přenos 20. etapy Tour de France sledujte od 13:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují František Raboň a Lubor Tesař.

Profil 20. etapy Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Rozhodovat o osudu Tour de France časovkou, to samo o sobě pochopitelně není nic inovativního. Když ale jízda proti chronometru proběhne ve stoupání na La Planche des Belles Filles, půjde o něco mimořádného. Jde o kopec, který si pořadatelé mimořádně oblíbili. Zvítězili tu Chris Froome (2012), Vincenzo Nibali (2014), Fabio Aru (2017) a Dylan Teuns (2019).

Před rokem se tu navíc na vrcholu jelo kus po štěrkové cestě, tomu se však ASO letos vyhlo a končit se bude ve výšce 1035 metrů nad mořem. Šest kilometrů za sklonu 8,5 procenta, to nebude nic jednoduchého, tím spíše s devatenácti etapami v nohách. Tour de France se tu může ztratit, může se zde ale i na poslední chvíli vyhrát. 

Nejslavnější závěrečný zvrat se odehrál v roce 1989. Tehdy se časovka naposledy jela v poslední den Tour a končila v Paříži. Laurent Fignon vstupovat do etapy jako první, bojoval ale se zdravotními problémy, navíc jeho soupeř Greg LeMond měl na kole nástavec a na hlavě se mu skvěla aerodynamická přilba. Výsledek? LeMond zvítězil o osm vteřin v nejtěsnější Tour historie.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články