Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kvalifikace na MS mužů 2025

2. etapa: Dánský start Tour pokračuje, peloton je nervózní z mostu přes Velký Belt

Členové pelotonu vždy při porovnávání Tour s dalšími Grand Tour mluví o tom, že na francouzském závodě je nervozita a boj o pozice daleko větší a nemilosrdnější. Závodníci to poznají hned v druhé etapě, kde závěrečná pasáž s přejezdem visutého mostu přes Velký Belt hrozí obávaným bočním větrem. Přímý přenos 2. etapy sledujte od 13:50 na ČT sport a ČT sport Plus. Přečtěte si také našeho Průvodce TdF 2022.

Město Roskilde je známé například pro tamní hudební festival nebo jako rodiště biskupa Absalona, který se v druhé polovině 12. století stal faktickým zakladatelem Kodaně. V roce 2022 pozná Roskilde také peloton Tour de France, který se odtud vydá na bezmála dvousetkilometrovou cestu. A ta nebude jednoduchá.

Tři "čtyřkové" vrchařské prémie v první polovině etapy nerozhází ani ty nejtěžší sprintery, daleko větší vrásky bude mít startovní pole z bočního větru. Jsme totiž v rovinatém Dánsku a mnohdy přímo na pobřeží moře, takže faktor větrných poryvů bude zcela jistě hrát roli. Recept, jak se vyhnout potížím? Být co nejvíce vepředu a ideálně v zákrytu za vyššími domestiky.

V samém závěru pak přijde zřejmě největší chyták dne: osmnáctikilometrový visutý most přes Velký Belt. Cyklisté se na mostě, po němž vede čtyřproudá dálnice i dvojkolejná železniční trať, dostanou až do výšky 65 metrů a budou zcela vystaveni rozmarům větru. Samotný finiš poté cyklisty čeká tři kilometry po příjezdu na ostrov Fyn v ulicích města Nyborg.

Žlutý dres veze Yves Lampaert, vítěz úvodní časovky. Úkoly bude mít dva: udržet průběžné vedení, kde má pětivteřinový náskok na Wouta van Aerta, a pomoci k vítězství sprinterovi svého týmu Fabiu Jakobsenovi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články