Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

19. etapa: Tour nakoukne nad 2700 metrů. Pojede na Iseran

2751 metrů nad mořem. V takové výšce leží nejvyšší bod celé letošní Tour de France, zároveň také jde o nejvýše položenou silnici v celé Evropě – Col d'Iseran. Rozhodne se právě zde letošní dramatický ročník? Přímý přenos sledujte od 13:30 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a Stanislav Kozubek.

Profil 19. etapy Tour de France 2019
zdroj: letour.fr

"Je to nejvyšší Tour historie," honosil se v posledních měsících Christian Prudhomme, šéf společnosti ASO. Už v osmnácté etapě uvidíme závodníky hned třikrát vystoupat nad hranici dvou tisíc výškových metrů. Následující den poté přijde vůbec nejvyšší bod celé letošní Tour de France a zároveň nejvýše položená silnice v celé Evropě. Jinými slovy, Col d’Iseran.

Iseran není používán kdovíjak často, navíc jižní stranu obávané hory pojedou závodníci teprve podruhé v historii. Proporce jsou ještě snesitelné: 12,9 kilometru za sklonu 7,5 procenta. Jenže to vše bude probíhat v obrovské nadmořské výšce, a navíc profil etapy ukazuje, že stoupat se bude téměř neustále už hned od startu v Saint Jean de Maurienne (585 m. n. m.).

Člověka tak napadá očividná věc – takový den musí sedět hlavně těm, kteří se v podobných výškách narodili a pohybují se v nich jako ryba ve vodě. Jako například kolumbijští jezdci Egan Bernal (narozen v Bogotě ve výšce 2600 m n. m.) a Nairo Quintana (narozen ve městě Cómbita ve výšce 2800 m n. m.). Tomu se ani časté pobyty na Teide či ve španělských horách nemohou rovnat.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení 19. etapy Tour de France
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články