Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

18. etapa: Na Izoard a dále. Cyklisty čeká nejtěžší letošní robota

Na programu letošní Tour de France není žádná těžší etapa. Osmnáctý den nabídne přes pět tisíc výškových metrů převýšení a tři náročné vrcholy – ten nejslavnější nese obávané jméno Col d'Izoard a na jeho vrcholu cyklisté projedou kolem památníku legendárního Fausta Coppiho. Přímý přenos sledujte od 10:55 na ČT sport a webu ctsport.cz, společně s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a Lubor Tesař.

Profil 18. etapy Tour de France 2019
zdroj: letour.fr

Hned tři výstupy nad 2000 metrů nad mořem, to vše si pro jednu z nejtěžších etap v nedávné historii závodu připravili pořadatelé. Nejprve přijde Col de Vars (9,3 km / 7,5 %), poté dojde na jednu z nejslavnějších hor v historii silniční cyklistiky: Col d’Izoard, slavný výstup spjatý především s osobností legendárního Fausta Coppiho.

Izoard, ten není pro bázlivé povahy. Zvedá se po čtrnáct kilometrů, a to tempem 7,3 procenta. Dobré vzpomínky má na obávaného obra i čerstvý francouzský mistr Warren Barguil, který tu před dvěma lety dokázal na vrcholu zvítězit v etapě. Letos se ale bude přes Izoard jen přejíždět, neboť na programu bude ještě jeden alpský gigant, slavný Galibier.

Poprvé se jel v dávném roce 1911, letos cyklisté vrchol ve výšce 2642 metrů nad mořem překonají znovu. Stoupat se bude předlouhých třiadvacet kilometrů, sklon činí 5,1 procent. A když budou nejlepší na vrcholu, ani tehdy ještě nebude konec. Ten si pořadatelé schovali až po dlouhém sjezdu, ve kterém se peloton slaní o 1200 výškových metrů níže. Končit se totiž bude až ve Valloire.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články