Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

17. etapa: Výšlap do nejvyššího bodu letošní Tour. Cyklisté se podívají nad 2300 metrů

Výše už se peloton na Tour letos nepodívá. Vrchol Col de la Loze ční 2304 metrů nad mořem, žádné jiné stoupání už tak vysoko nepovede. Komu sedne cyklistický výlet do takové výšky? Přímý přenos 17. etapy Tour de France sledujte od 13:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a František Raboň.

Profil 17. etapy Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Sedmnáctá etapa v sobě pojí tradiční s novátorským. Jeden z nejslavnějších kopců Col de la Madeleine totiž poslouží jako předkrm před závěrečným stoupáním na Col de la Loze. Pokud tápete a jméno tohoto vrcholu vám nezní povědomě, nemusíte se stydět. Nejvyšší bod celé letošní Tour je totiž do programu Staré dámy zařazen vůbec poprvé.

Závodníci začnou stoupat v Brides les Bains, odkud je to jedenáct kilometrů a zhruba osm set výškových metrů do střediska Méribel. Nad ním pak začíná cesta k vrcholu, která je otevřená pouze pro cyklisty. Propozice slibují nepravidelný sklon, po němž se závod dostane až lehce nad 2300 metrů nad mořem. Výše už letošní Tour nezavítá.

"Na tom stoupání není nic pravidelného, je to rovina, dvacet procent sklon, pak zpátky na deset procent. Pořád musíte měnit rytmus, což mnohým nevyhovuje. Nemůžu si vybavit podobné místo, ve Francii žádné takové stoupání nenajdete. Navíc bude hrát roli nadmořská výška, proto půjde o nejsložitější den. Bude to královská etapa letošní Tour," svěřil se hlavní plánovač trasy Thierry Gouvenou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články