Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

14. etapa: Jeden z vrcholů letošní Tour je tu. Pojede se na Tourmalet

Teprve potřetí v historii bude etapa Tour de France končit na slavném Tourmaletu. Závodníci na celkové pořadí se střetnou ve vrchařském souboji ve svazích hory, kterou cyklisté poprvé zdolali v dávném roce 1910. Jaký příběh nám pyrenejský gigant nabídne letos? Přímý přenos sledujte od 13:15 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují Jan Hirt a Tomáš Konečný.

Profil 14. etapy Tour de France 2019
zdroj: letour.fr

Pyrenejský Tourmalet patří k nejslavnějším a také nejnavštěvovanějším vrcholům v celé historii Tour de France. Potýkají se s ním všechny generace: Tourmalet je stoupáním, které bolí a vzbuzuje hrůzu od svého prvního uvedení do itineráře v roce 1910. Jenže aby etapa Tour končila přímo na špičce stoupání, to se často nestává.

Přesněji řečeno, došlo k tomu dvakrát a za dva týdny k tomu dojde i potřetí. V roce 2010 jsme na Tourmaletu byli svědky pokračování velkého souboje mezi Andym Schleckem a Albertem Contadorem. První jmenovaný v tu dobu ještě stále vydýchával dva dny starý incident, kdy mu na Port de Bales spadl řetěz. Contador tehdy porušil nepsané pravidlo a držiteli žlutého dresu ujel.

"Když vytasíte meč, abyste ho poté upustil, tak zemřete," glosoval to tehdy neopakovatelným způsobem Ryder Hesjedal. Na Tourmaletu ale přišlo i gesto smíření, když Schleck s Contadorem projeli cílem v objetí kolem ramen. Etapa patřila Schleckovi, Tour o pouhých 39 vteřin (stejné množství, jako Lucemburčana stál osudný řetěz) Contadorovi. Alespoň tedy do rozhodnutí CAS...

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články