Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

13. etapa: První a jediná individuální časovka. Komu se v Pau rozplynou šance na žlutý dres?

Pyrenejské středisko Pau je jednou z jistot v itineráři Tour de France. V letošním roce se tu jede jediná individuální časovka. Sedmadvacet kilometrů v sedle napoví, jak na tom skutečně jsou jezdci pro celkové pořadí. Přímý přenos sledujte od 13:45 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a František Raboň.

Profil 13. etapy Tour de France 2019
zdroj: letour.fr

Christian Prudhomme se vytrvale snaží umenšovat počet časovkářských kilometrů. Ty tam jsou doby, kdy se jezdily stokilometrové dardy – dnešní cyklisté musí absolvovat jen zlomek této mamutí distance. Proč? Zřejmě je za tím snaha o potlačení dominance týmu Sky (dnešní Ineos), jehož hvězdy Chris Froome, Geraint Thomas a dříve Bradley Wiggins postavily svůj úspěch právě na časovce.

Jenže teď je tu závodník, který umí časovku velmi obstojně, a navíc je patrně nejlepším vrchařem dneška. Egan Bernal zaujal fanoušky už před několika lety, kdy ještě brázdil silnice v dresu italské stáje Androni-Giocattoli. Pak přišlo laso od vedení Sky a ještě prohloubení dosavadních dřímajících schopností. A také hodně práce v tunelu, vždyť z kolumbijského mladíka je dnes zdatný časovkář.

Proto by mu, na rozdíl od drobných krajanů Naira Quintany či před ním Lucha Herrery, neměla jízda proti chronometru zdaleka tak vadit. Přesvědčíme se o tom v Pau, historicky třetím nejnavštěvovanějším místě Tour de France. Bernal nebude hlavním favoritem, ale svou ztrátu by neměl zdaleka počítat v minutách, spíše v desítkách vteřin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články