Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

12. etapa: Tour projede Poulidorovým městem. Vítězství by mohl slavit únik

Raymond Poulidor zůstával viditelnou součástí Tour de France až téměř do své smrti loni v listopadu. Závod jej uctí průjezdem přes městečko Saint Léonard de Noblat, kde "věčně druhá" legenda silniční cyklistiky dlouhá léta žila. Přímý přenos sledujte od 13:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a Stanislav Kozubek.

Profil 12. etapy Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Městečko Saint Léonard de Noblat čítá ani ne pět tisíc obyvatel, jeden z nich byl ale velmi speciální. Právě v místě, kudy peloton po 114 kilometrech projede, bydlel až do svého loňského úmrtí Raymond Poulidor. Miláček francouzského publika a věčně druhý závodník, který dojel na pódiu Tour ve své kariéře osmkrát (!). Ani jednou však nezvítězil ani neoblékl žlutý dres.

Poulidor, přestože vyhrál spoustu kvalitních závodů (mj. Vuelta, Milán-San Remo či Paříž-Nice), jako by měl věčně smůlu. Jeho kariéra se překrývala s érami Jacquese Anquetila a Eddyho Merckxe, oba byli mnohem úspěšnější cyklisté. Do srdcí francouzských fanoušků se Poulidor zapsal jako podobní smolaři před ním: Eugene Christophe či René Vietto. 

Dvanáctá etapa samotná jako by dopředu vybízela k velkému úniku. Kopcovitý, nikoliv ale horský den se čtyřmi prémiemi (jedna dvojka na Suc au May) by měl sedět jezdcům, kteří jsou silní ve stoupáních, ale disponují také velkou rychlostí. Typově se může jednat například o Alexeje Lučenka, který už letos vyhrál na Mont Aigoual.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články