Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

1. etapa: Tour startuje časovkou v dánském hlavním městě cyklistiky

Dopravovat se po Dánsku na jízdním kole je věcí zcela běžnou a společensky přijímanou. V Kodani, ale i mnoha dalších dánských městech, vyrostla rozvinutá a pro cyklisty bezpečná infrastruktura. Letošní Tour de France proto skutečně startuje na správném místě. V ulicích Kodaně se nedaleko královského paláce Amalienborg rozhodne v časovce o prvním držiteli žlutého dresu. Přímý přenos 1. etapy sledujte od 15:45 na ČT sport a ČT sport Plus. Začtěte se i do našeho Průvodce TdF 2022.

Rozdílné charakteristiky Budapešti a Kodaně znamenají, že první časovky letošních Gira a Tour budou vypadat o dost odlišně. Zatímco Mauro Vegni se svým týmem připravili na začátku května pro italský peloton technickou a kopcovitou trať v ulicích maďarské metropole, v dánském hlavním městě uvidí diváci zcela jinou podívanou.

Jakou? Rychlou a bez kritických míst, jako byl v Budapešti například prudký výšlap po kočičích hlavách. Třináctikilometrová trať úvodní časovky letošní Tour žádné podobné chytáky nenabídne. Ulice jsou široké, zatáčky mírné a Filippo Ganna a spol. budou moci kolem sochy Malé mořské víly či královského paláce Amalienborg uhánět rychlostí o několik kilometrů převyšující 50 km/h. 

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: Začíná Tour de France 2022

Na vítěze v cíli nebude čekat pouze šampaňské (a doufejme, že nedojde k podobně smolné situaci, jako když po pódiové oslavě musel Giro opustit s nepříjemným zraněním Biniam Girmay), ale také žlutý dres. Pokud navíc v druhé etapě nedojde ke změnám vinou větru, což se však rozhodně vyloučit nedá, mohl by se v něm jeho držitel dostat i do Francie.

Hlavní favorité? Samozřejmě Ganna ve své speciální aerodynamické kombinéze. Mezi největší adepty by se řadil také Wout van Aert, do éteru ale prosákly informace o tom, že belgická hvězda má potíže s bolestí v koleni. Možná tak větším favoritem je Mathieu van der Poel, byť ten zase svoje šance v souboji s časovkářskými specialisty shazuje. Vše ukáže až podvečerních čtrnáct kilometrů v srdci Kodaně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články