Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Čeští curleři trápili na ME obhájce titulu ze Skotska, curlerky zapsaly první vítězství

Po sobotních nezdarech se Švédkami a Norkami se české curlerky vedené skipkou Annou Kubeškovou dočkaly první výhry na mistrovství Evropy. Ve skotském Aberdeenu otočily nepříznivě se vyvíjející zápas a porazily Estonky 9:6. Mužský tým se skipem Lukášem Klímou naopak nenavázal na senzační skalp Švédů. Nejprve podlehl Němcům 4:9 a ve třetím duelu na turnaji obhájcům titulu Skotům 5:6.

O první prohře českého celku na ME rozhodl čtvrtý a pátý end, v němž Němci zapsali sedm z celkových devíti bodů.   

"Němci využili příležitosti ve čtvrtém endu a získali tři body. Skip Klíma následně v pátém endu o milimetr minul těžký kámen na českou jedničku, a výsledkem tak byla soupeřova krádež čtyřky," komentoval kanadský trenér české reprezentace Wade Scoffin. 

Ve večerním měření sil s favorizovanými Skoty se naopak Klíma a spol. statečně drželi. Do závěrečného desátého endu vstupovali za nerozhodného stavu 5:5 a měli nakročeno k dalšímu překvapení. Domácí nicméně využili výhody posledního kamene, kterým hvězdný skip Bruce Mouat stanovil konečný výsledek.   

Češi jsou proto po třech zápasech s bilancí jednoho vítězství a dvou porážek na šestém místě. V pondělí je čeká repríza nedávného finále WCT Prague Classics s Turky a večer střetnutí s Italy.     

Stíhací jízda Kubeškové a spol.

Tým pod vedením Kubeškové prohrával po sedmém endu 4:6, ale poté se vzchopil a duel otočil ve svůj prospěch. V osmém endu navzdory faktu, že měly Estonky výhodu posledního kamene, nejprve skóre srovnal a následně přidal další tři body. Zejména závěrečný dvoubodový end sehrál český výběr precizně a připsal si premiérový triumf na turnaji.   

"Potřebovaly jsme to pro naše sebevědomí. Druhou polovinu utkání jsme odehrály dobře, a pokud budeme takhle pokračovat, máme šanci vyhrát i další zápasy," hodnotila Kubešková, jejíž družstvo je v tabulce na páté pozici. V pondělním programu evropského šampionátu si zahraje proti domácím Skotkám a Švýcarkám.     

Mistrovství Evropy v curlingu v Aberdeenu (výsledky ČR):

Muži:
Německo – Česko 9:4
Česko – Skotsko 5:6

Ženy:
Česko – Estonsko 9:6

Zdroj
ČT sport, curling.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články