Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Tři utkání za den? Curlerky čeká extrémní závěr MS. "Nespravedlnost," zní z týmu

Takovou porci zápasů byste na velkých světových turnajích hledali marně. Všichni curleři vám potvrdí, že i dvě střetnutí denně dokážou s fyzicky slušně připraveným týmem zahýbat, ale tři? To už je trochu sci-fi. Jenže přesně na takový scénář se chystají v závěrečném dni základní fáze světového šampionátu v Calgary české reprezentantky. Kvůli zjištění nákazy koronavirem u televizního štábu kanadské stanice TSN byl totiž odložen jeden kompletní blok nedělních duelů a Světová curlingová federace jej přeložila na úplný závěr turnaje. 

České curlerky
zdroj: WCF autor: Richard Gray

Pro český tým skipky Anny Kubeškové to ovšem znamená takřka nepředstavitelné - v jediném dni zvládnout tři tříhodinové curlingové "šichty". Přestože curlerky i trenér Karel Kubeška na bizarní situaci v novém rozpisu ihned poukazovali, ze strany WCF se žádné reakce nedočkali. 

"Jsme opravdu hluboce zklamáni tím, že nikdo z WCF nechápe, že tímto rozhodnutím vytváří nerovnou soutěž účastníků šampionátu. Navíc, významnou roli prý hraje televizní společnost, která formulovala požadavek na rozvrh zápasů. Fair play a zdraví atletů je tím odsunuto na druhé místo, a to v situaci, kdy se hraje o olympijskou účast, prestiž, dobré jméno, zachování přízně sponzorů a podporovatelů a dodržení podmínek pro státní podporu," komentoval situaci na svém blogu Karel Kubeška.

Češky prožily včerejší den především mentální přípravou na trojboj, se kterým nikdo ze světové špičky nemá sebemenší zkušenost. "Tohle se ještě nikdy na žádném šampionátu nestalo. Čekají nás tři zápasy po sobě bez pauzy na oběd nebo večeři. Mezi utkáními je hodinová mezera," nechala se slyšet Michaela Baudyšová. 

Malé Česko asi nikoho nezajímá

Její starší sestra Alžběta dodává, že Češky se opravdu snažily, aby jejich nestandardní program vzali kompetentní funkcionáři na vědomí. "Okamžitě jsme avizovali, že budeme jediný tým v takové nevýhodě. A že prosíme, aby se s tím něco udělalo. Je to opravdu nepříjemné. Nedokážeme si představit, že by se to stalo třeba Kanadě nebo Švédsku. Malé Česko ale asi nikoho ve Světové federaci tak nezajímá."

Curlerky mají momentálně na 11. pozici bilanci 3 výher, 7 porážek a základní fázi mistrovství zakončí proti Německu, Koreji a Dánsku. I kdyby se jim podařilo všechna utkání vyhrát, šance na přímou účast na olympijských hrách je mizivá.

Teď ale mnohem víc než propočty směrem k Pekingu řeší, jak se fyzicky i psychicky poprat s trojnásobnou výzvou. "Mentálně to není vůbec jednoduché, popírá to zásady fair ducha curlingu a chceme to dát světu vědět. Nikdy jsme nebyli fyzicky tak fit jako letos, ale nechceme, aby se to ještě někde někomu stalo," motivovaně dodává další členka českého týmu Petra Vinšová.

Jemná forma upozornění na nespravedlnost  

Trenér Kubeška našel způsob, jak tiše, leč důrazně vyjádřit český postoj k celé situaci. "Večer jsme absolvovali tréninky na jednotlivých drahách, ověřili jsme si funkčnost příslušných sad kamenů a já ještě vedl debatu s rozhodčím, který mi vytkl, že mám obličejovou roušku s nápisem "not fair". Po dohodě s týmem jsem ji zvolil jako jemnou formu upozornění na nespravedlnost, které se dostalo českému týmu." 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články