Neporaženým Kanaďanům se ve finále MS postaví švédští curleři

Edmonton – Dosud neporažené Kanaďany vyzvou ve finále mistrovství světa švédští curleři. Rozhodlo o tom vyrovnané semifinále, které vyhrál skandinávský tým nad Švýcarskem těsně 6:5. O bronz se curleři ze země helvétského kříže utkají s Američany.

Švédský skip Niklas Edin
zdroj: ČTK/AP

Švýcaři přitom začali semifinále velmi dobře. Švédové s výhodou posledního kamene vynulovali úvodní end, ve druhém je však skvělým triple take outem donutil viceskip Benoit Schwarz hrající na pozici čtyři zahrát jedničku.

Ve třetím endu navíc Švýcaři získali dva body. Jenže to byl pro ně poslední vícebodový zisk v zápase. Švédský skip Niklas Edin předvádí na turnaji skvělý curling, což potvrdil jak přesným draw v pátém endu, tak chladnokrevným double také outem v sedmém dějství.

Švédové měli cestu k vítězství otevřenou. V desátém endu vyslal Edin poslední kámen vstříc kruhům, kde ležely dva soupeřovy. Až měření ukázalo, že blíže zůstal jeden ze švýcarských. Rozhodovalo se v extra endu. Podobnou situaci tentokráte Edin vyřešil s přehledem a poslal tým do boje o zlato.

"Myslím, že jsme si to zasloužili (být ve finále). Bojovali jsme tvrdě celý týden a ještě jsme neukázali to nejlepší," řekl s výhledem na klání o nejcennější kov Edin.

Už po základní skupině bylo jasno o osmičce zemí, které se kvalifikovaly na olympijské hry v příštím roce. Jsou jimi Kanada, Velká Británie, Japonsko, Korea, Norsko, Švédsko, Švýcarsko a USA. Čeští curleři se na domácí dodatečné kvalifikaci v prosinci utkají o poslední dvě volná místa s Čínou, Dánskem, Finskem, Německem, Itálií, Nizozemskem a Ruskem.

Zdroj
worldcurling.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články