Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kanadská curlingová samota - kettlebell i žonglování. Češky v izolaci vyhlíží start MS

Poslední rok byl pro české curlingové reprezentantky zkouškou psychické odolnosti. Vloni se v den příjezdu do kanadského Prince George dozvěděly, že světový šampionát se kvůli koronavirové pandemii ruší. Nekonalo se ani podzimní mistrovství Evropy. Curlerky tak nesehrály jediný ostrý zápas, trénovaly omezeně a jen vyčkávaly. Přesto si chtějí splnit olympijský sen. Po přesunu do Calgary čekají na start mistrovství světa, život jim ovšem trochu komplikují přísná hygienická opatření.

České curlerky
zdroj: WCF autor: Richard Gray

Šampionát v Kanadě je navíc náhradou za turnaj, který měl původně hostit švýcarský Schaffhausen. Češky věří, že už se v posledních dnech před startem nic dramatického nezmění a po ročním čekání se aktivně zúčastní velké akce.

"Celý rok jsme čekaly na jakýkoliv šampionát, nesehrály jsme jediný turnaj. Člověk teď už jen doufá, že se nic nepokazí. Mohly jsme jen trénovat. Pracovaly jsme tedy hodně na technice a komunikaci. V praxi jsme si to ale ještě nevyzkoušely," prozrazuje Anna Kubešková.  

Mistrovství v Calgary doprovází velmi striktní proticovidové protokoly. Kanada se potýká s třetí vlnou koronaviru a provincie Alberta registruje nejvyšší počet nakažených. Curlingová federace tak ve spolupráci s místními zdravotnickými autoritami vypracovala velmi přísný režim, kterým musí týmy po příletu projít.

Ten český tak po 22hodinové cestě s přestupy ve Švýcarsku a Montrelu absolvoval vstupní testy a zamířil do izolace na samostatné hotelové pokoje, odkud mohly hráčky vyjít až po negativních výsledcích.

Jenže vzhledem k tomu, že v jedné z výprav se objevily dva pozitivní případy, hotelová izolace se neplánovaně protáhla. Český tým o těchto opatřeních a možných scénářích věděl a dopředu se mentálně obrnil. Na svých instagramových profilech hráčky prokazují značnou dávku kreativity. Alžběta Baudyšová se například naučila žonglovat, její sestra Michaela zase každodenním tréninkem spálí na 3000 kalorií.

Ežen Kolčevská
zdroj: WCF autor: Celine Stucki

"Já jsem si s sebou například vzala 15kilovou činku kettlebell. Ta na tu samotu docela zabírá. Ale s týmem jsme v kontaktu dvakrát denně. Hrajeme on-line hry a trenér Karel Kubeška nás zaměstnává i matematickými příklady," prozrazuje detaily ze života v izolaci Ežen Kolčevská.

Pokud vše půjde podle plánu, měl by se český tým přesunout po dalším negativním testování do nového hotelu, který už bude fungovat jako curlingová bublina pro mistrovství. Ve čtvrtek by pak Češky mohly absolvovat první seznámení s ledem a zatrénovat si.

Curlerky netradiční předturnajový režim nerozhazuje. Maximálně se myšlenkami upínají ke startu mistrovství, které je zároveň i olympijskou kvalifikací, protože šesti nejlepším celkům přinese jistotu účasti v Pekingu. To je i český cíl. "Věřím tomu, že když člověk přípravě obětuje hodně času, tak se výsledky dostaví. My jsme tomu dali možné maximum. Samozřejmě nevíme, jak na tom herně jsme, ale to platí o většině týmů. Bude to napínavý a emočně vypjatý turnaj," odhaduje Kolčevská a Kubešková se k ní přidává.

"Věřím tomu, že šesté místo je v našich silách. Už jsme to v minulosti dokázaly. Většina týmů má stejnou startovací čáru a neví, co v prvních dnech očekávat. Důležité bude, jak turnaj uchopíme. Musíme si udržet nadhled a nepanikařit, pokud by se nám ze začátku nedařilo. Chceme si turnaj také užit a hrát kameny, jak nejlépe umíme."

Je nám líto, video expirovalo.
Curlerky se musely popasovat před startem MS s přísnou karanténou, první zápasy zvládly

Mistrovství světa, kterého se účastní 14 týmů, je i fyzicky náročným turnajem. Jen základní část totiž přináší porci 13 zápasů. Češky jsou v tomto ohledu prý připravené nejlépe, jak kdy byly. Čeká je konfrontace s vždy silnou Kanadou, takticky i technicky vyspělými výběry z Asie a evropskou špičkou. "Já bych určitě ráda napravila bilanci s Německem, na které nám to v poslední době moc nejde, a výsledky s nimi často bývají pro konečné pořadí důležité. Rády bychom předvedly nejlepší možný kolektivní a individuální curling a vybojovaly přímý postup na olympiádu," uzavírá Anna Kubešková.

Mistrovství světa curlerek začíná v kanadském Calgary v pátek 30. dubna a Češky do něj vstoupí duelem s Itálií.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články