Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Češky se posledním kamenem zachránily a vybojovaly si postup na MS

Češky se udržely mezi elitou na mistrovství Evropy v poslední možný okamžik. Tým Anny Kubeškové porazil domácí Švýcarsko těsně 6:5 a i v příští sezoně bude hrát divizi A. Díky souhře dalších výsledků si navíc zajistil i to, že nebude muset o účast na světovém šampionátu v kanadském North Bay bojovat v baráži.

Radost českých curlerek
zdroj: WCF autor: Richard Gray

"Je to skvělý pocit, že se nám to povedlo. Bojovaly jsme o každý kámen a dokázaly jsme to. Jsem opravdu nadšená," řekla Kubešková.

Nervy drásající zápas se Švýcarskem se rozhodoval až v závěrečném endu. Češky do něj vstupovaly s jednobodovým mankem a rozehrály ho dobře. Jenže česká trojka Alžběta Baudyšová minula švýcarský guard, který měla vyrazit, a místo toho z kruhů dostala výborně postavený vlastní kámen.

V té chvíli se zdálo, že myšlenky na dvoubodový zisk zůstanou už jen v rovině snů. Jenže švýcarská skipka Silvana Tirinzoniová v posledním okamžiku zaváhala a české protivnici Kubeškové nechala volný prostor k zahrání pohodlné dvojky. "Ruce se mi klepaly, protože jsem věděla, jak je to důležité," podotkla Kubešková.

Češky se těšily ze záchrany, přičemž se ještě několik málo minut čekalo na výsledek utkání mezi Tureckem a Dánskem. Turkyně měly vše ve svých rukách. Jejich skipka Yildiz Dilsatová však neudržela podvakráte nervy. V desátém i dodatečném endu nedokázala umístit kámen do středních kruhů a tím darovala Dánkám vítězství a svému týmu hořký pocit ze sestupu.

Dánská výhra poslala Češky díky lepší statistice tzv. Draw shot challenge, ve které se sčítají a průměrují umístění kamenů na přesnost ze všech předzápasových tréninků po celou dobu turnaje, na sedmé místo zaručující přímý postup na MS. Dánky si o něj zahrají s vítězem divize B.

Češi jsou zatím stoprocentní

Sedm zápasů, sedm výher. Českým curlerům se v B divizi mistrovství Evropy nadmíru daří. Ve čtvrtek ráno si poradili i s doposud druhým celkem skupiny B Polskem jednoznačně 8:5. Tým Jiřího Snítila nyní čekají klíčové boje o postup mezi elitu a případně i o start na mistrovství světa.

Češi zatím válcují své soupeře a nejinak tomu bylo i v duelu s Polskem. Po úvodním oťukávání udeřili favorité v pátém endu při své výhodě, když skórovali dvojkou. Po pauze uloupili bod i při nevýhodě a v osmé části si připsali trojku. Polská dvoubodová reakce už jen stav korigovala. Skip Borys Jasiecki a jeho kolegové už před desátým endem přišli českému týmu pogratulovat k výhře.

Český výběr v pátek čeká klíčový souboj o postup mezi elitu s vítězem kvalifikačního duelu mezi druhým a třetím týmem z obou skupin. Pak je na řadě finále či boj o bronz a případné střetnutí s osmým celkem elitní divize o účast na mistrovství světa, které hostí příští rok v březnu Las Vegas.

Tým Jiřího Snítila každopádně podobně jako výběr žen čeká na začátku prosince olympijská kvalifikace v Plzni.

Výsledky ME v curlingu

Ženy - divize A: ČR - Švýcarsko 6:5.

Konečné pořadí základní části: 1. Švédsko 9 výher/0 porážek, 2. Švýcarsko 7/2, 3. Skotsko 7/2, 4. Itálie 5/4, 5. Rusko 4/5, 6. Německo 3/6, 7. ČR 3/6, 8. Dánsko 3/6, 9. Turecko 2/7, 10. Maďarsko 2/7. První čtyři týmy postoupily do play-off.

Muži - divize B: ČR - Polsko 8:5.

Konečné pořadí základní části: 1. ČR 7/0, 2. Polsko 6/1, 3. Turecko 5/2.

Zdroj
worldcurling.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články