Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

České curlerky poprvé ovládly turnaj Masters. Je to cenné vítězství, říká Kubešková

Praha - Tým Anny Kubeškové vyhrál v sobotu turnaj Masters ve švýcarském St. Gallenu. České curlerky ve finále zdolaly domácí tým Aliny Pätzové 7:4 a získaly tak historicky první vítězství na turnaji Masters pro českou reprezentaci. Skipka Anna Kubešová řadí triumf mezi největší úspěchy v kariéře. Zároveň dodává, že také díky této výhře začínají ostatní výběry Českou republiku vnímat jako rovnocenného soupeře.

Anna Kubešková
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst

"Vždycky je těžké vyhrát turnaj a na tomhle jsme byly vůbec poprvé, takže je to pro nás moc cenné vítězství," řekla čerstvá vítězka Masters. Česká reprezentace tak po sedmém místě z mistrovství světa přidala další historické umístění pro český curling. "Myslím, že nás ostatní světové týmy postupně začínají vnímat jako rovnocenného soupeře," řekla pro Českou televizi Kubešková.

České curlerky díky výhře v St. Gallenu získaly mimo jiné body do takzvaného World curling tour rankingu. To jim může pomoci dostat se na nejlepší turnaje světa - série Grand Slam v Kanadě. O výsledku finále v St. Gallenu rozhodla především první polovina zápasu. Češky předváděly velmi dobrou hru a po čtyřech endech vedly už 5:0. "V druhé polovině už jsme sice udělaly pár chyb, ale klíčové kameny jsme zahrály a tím si zajistily vítězství," vysvětlila Kubešková. 

Radost českých curlerek
zdroj: WCF autor: Richard Gray

České reprezentantky ve finále porazily tým domácí curlerky Aliny Pätzové, která je mistryní světa z roku 2015. Už během turnaje ale Češky narazily na silné soupeřky, jimž dokázaly vzdorovat. "Na turnaji jsme porazily bývalou mistryni světa z Německa, jeden z nejlepších švýcarských týmů, druhý skotský tým a těsně jsme prohrály s týmem Kanady, který se zúčastní tamní kvalifikace o olympiádu," shrnula jednotlivá utkání česká skipka. 

V prosinci čeká české curlerky dodatečná kvalifikace na olympijské hry. Úspěch ve Švýcarsku naznačil, že se národní tým těší dobré formě. V boji o postup narazí Češky na Německo, Itálii, Čínu, Dánsko, Finsko, Lotyšsko a Norsko, ve hře jsou dvě místa na olympiádu. České hráčky by měly patřit mezi favoritky.  

Kvalifikace na OH? Bude záležet na momentální formě, tvrdí Kubešková

Do té doby ale čeká tým Kubeškové ještě mistrovství republiky, které se koná v květnu. "Až potom budeme moci začít pomýšlet na kvalifikaci. A přesto, že jsme měly dosud skvělou sezónu, čeká nás hodně práce. Víme, že všechny ostatní týmy se na kvalifikaci připravují přinejmenším stejně jako my a bude záležet i na momentální formě," vysvětlila Kubešková. 

Květnovým domácím mistrovstvím zakončí české curlerky letošní sezonu, další začne znovu v srpnu. Reprezentační tým má ale také další plány. "Rády bychom v září odjely do Kanady, kde jsou nejlepší přípravné turnaje a mohlo by nás to posunout zas o trochu blíž curlingové špičce. Pak je několik dalších turnajů v Evropě a ještě těsně před prosincovou kvalifikací taky mistrovství Evropy," dodala skipka národního týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články