Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bude to velmi náročné, ale na OH máme. Troufáme si na všechny, říká Kubeška před curlingovým MS

Už brzy se dočkáme světového šampionátu v curlingu žen. Na rozdíl od mužů u toho bude v Calgary i česká reprezentace. Tým Anny Kubeškové by při případném úspěchu mohl dokonce postoupit i na olympijské hry do Pekingu. Šampionát začíná třicátého dubna.

Anna Kubešková
zdroj: curling.cz

Postupový klíč pro olympijské hry záleží i na úspěchu či neúspěchu pořádající Číny. Pokud by Češky mezi sedm nejlepších výběrů na MS nepronikly, budou mít ještě jednu šanci, a to v prosincové kvalifikaci. To je ale ještě doba vzdálená - tým, který vede coby trenér Karel Kubeška, nyní teprve čeká cesta do Calgary. S ní souvisí také nutnost dodržení řady opatření.

"Jsme velmi pečliví a máme svou bublinu, kterou dodržujeme poměrně přísně, protože máme na paměti, co potkalo házenkářskou reprezentaci," připomíná Kubeška příklad z jiného sportu, kde národní tým nakonec nemohl odcestovat na mistrovství světa. To Kubeška nehodlá připustit. 

"Jediné, co nás mrzí, je, že se nám nepodařilo zajistit vakcinaci týmu, ač jsme o to silně usilovali," popisuje český trenér. "Jinak jsme ale pravidelně testovaní a troufám si říct, že jsme v pořádku a připravení," dodává. České curlerky se na turnaji střetnou s třinácti týmy soupeřek, podle získaných bodů se bude rozhodovat v Calgary o postupujících.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Curlingové MS žen

Koronavirová pandemie složení Kubeškova výběru nenarušila, tým je v plné síle. "Sestava je ideální, jde o tým, který vyhrál poslední republikový šampionát a je složený z nejlepších curlerek v republice. Máme samozřejmě i další dobré hráčky, ale tato pětice je nyní nejlépe připravená," myslí si Kubeška.

Český trenér se už zamýšlí také nad rozlosováním. Přiznává, že o nic lehkého nepůjde. "Je to mimořádně náročný program. Znamená třináct zápasů, přičemž mezi některými je třeba jen tři čtvrtě hodiny. Jednoduché to opravdu není, na druhou stranu už jsme takové šampionáty absolvovali a věříme si, že jsme připravení. Troufáme si na všechny," míní.

Věřím, že na kvalifikační úspěch máme

Pokud Češky skončí mezi nejlepšími sedmi (a zároveň tu nebude chybět pořádající Čína), postoupí tým na olympijské hry. Kubeška sám přiznává, že by nezávislým odhadem musel svému výběru přisoudit umístění mezi osmou až dvanáctou příčkou. Dopředu se ale vzdávat nechce.

"Dovedu si opravdu představit, že tým dokáže porazit některé světové top týmy a můžeme opravdu bojovat o přímou účast. V minulosti se nám to nepodařilo a vždy jsme skončili v dodatečné kvalifikaci," připomíná. "Je možné, že někteří favorité nebudou mít formu. Věřím tomu, že úspěchu můžeme být hodně blízko," uzavírá Kubeška. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články