Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Z války do ringu, Lomačenka v New Yorku čeká neporažený Ortiz

Vyměnil boxerské rukavice za zbraň a ring za bojiště, ale teď se vrací zpět. Dvojnásobný olympijský vítěz Vasilij Lomačenko bojoval za Ukrajinu proti Rusku, a proto v březnu odřekl zápas o titul mistra světa a připojil se ve své vlasti k aktivním zálohám. V sobotu jej v New Yorku čeká první utkání od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu proti americkému boxerovi Jamaineu Ortizovi.

Vasilij Lomačenko
zdroj: ČTK / AP autor: John Locher

Lomačenko měl v červnu boxovat s Australanem Georgem Kambososem o titul v lehké váze, ale rozhodl se dát přednost obraně vlasti a zůstal na Ukrajině. "Bylo to jednoznačné rozhodnutí, normální rozhodnutí, které by udělal každý muž, když je potřeba bránit zemi," řekl Lomačenko agentuře Reuters.

Olympijský vítěz z Pekingu 2008 a Londýna 2012 považoval za nejtěžší první dny konfliktu. "Tehdy ruská armáda postupovala velmi rychle, obsazovala jedno město za druhým a mířila ke Kyjevu. Nebylo tedy jasné, co se může ve vaší oblasti stát na druhý den," řekl Lomačenko.

Bývalý profesionální mistr světa ve třech váhových kategoriích a dvojnásobný amatérský šampion si myslí, že zkušenosti z ringu mu v armádě částečně pomohly. "V boxu musíte být také neustále ve střehu a chránit se, aby vám soupeř nezpůsobil žádnou újmu. Samozřejmě nemůžete srovnávat prostředí boxerského ringu s bojištěm, kde vám nad hlavou lítají rakety a kulky, na druhou stranu si ale myslím, že jsem byl lépe připraven než lidé, kteří žádnou zkušenost s bojovými sporty nemají," uvedl Lomačenko.

K boxu se rozhodl vrátit poté, co usoudil, že se situace na bojišti zlepšila. Ukrajinu tak nyní bude reprezentovat v oblasti, jež je mu nejbližší. "Je to další příležitost ukázat světu, kdo jsem, a přitáhnout pozornost k Ukrajině," řekl jeden z nejúspěšnějších amatérských boxerů historie, jenž přešel k profesionálům s bilancí 396 výher a jedné porážky.

Pokud Lomačenko v Madison Square Garden vyhraje nad dosud neporaženým Ortizem, mohl by se dočkat sjednocovacího duelu o titul v lehké váze s Devinem Haneym. Američan ho nahradil pro souboj s Kambososem a Australana porazil v červnu i v nedávné říjnové odvetě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články