Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Usyk přemohl Furyho a stal se mistrem v těžké váze

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk se stal mistrem světa v těžké váze. Titul vybojoval nad Tysonem Furym, kterého porazil na body. Výhrou sjednotil mistrovské pásy čtyř hlavních organizací, čímž se zařadil po bok Mohammada Aliho či Mikea Tysona.

Oleksandr Usyk
zdroj: Reuters

Sedmatřicetiletý Usyk díky 22. výhře v 22. profesionálním duelu přidal ke svým pásům organizací WBA, WBA a IBF také Furyho titul WBC. Rodák ze Simferopolu, jenž často zdůrazňuje, že bojuje i za svou Ruskem napadenou vlast, se tak zařadil po bok legend Muhammada Aliho, Mikea Tysona či Maxe Schmelinga. Posledním nezpochybnitelným šampionem v těžké váze byl před ním do dubna roku 2000 Brit Lennox Lewis.

"Věřím, že se na mě shora dívá můj otec a má velkou radost. Tati, mám tě rád. Dokázal jsem to – a ty jsi to předpověděl," vzpomněl emotivně Usyk na svého otce, jenž zemřel v roce 2012. Absolutním šampionem se Usyk stal už v roce 2018 v křížové váze, z níž poté přešel do těžké a v roce 2021 připravil o tři pásy Brita Anthonyho Joshuu.

Pětatřicetiletý Fury utrpěl ve 36. utkání v profesionálním ringu první porážku, jeden jeho zápas v minulosti skončil remízou. Boxer s přezdívkou Gypsy King dominoval kolům ve střední části zápasu, ale závěr patřil Usykovi. Ukrajinský olympijský vítěz z Londýna převzal kontrolu nad duelem v osmém kole a málem ho v devátém kole ukončil. Furyho poslal na zem levačkou, ale Brita zachránil zvonec ohlašující konec kola. Fury se poté vzpamatoval a udržel se v zápase do konce závěrečného 12. kola, ale rozhodčí dali přednost Usykovi. Dva Usyka označili za vítěze poměrem 115:112 a 114:113, třetí přisoudil vítězství výsledkem 114:113 Furymu.

Dá se očekávat, že na podzim se v Saúdské Arábii boxeři utkají znovu. "Děkuji svému týmu. Tohle byla velká příležitost pro mě, mou rodinu a mou vlast. Je to nádherný den. A ano, samozřejmě, jsem připraven na odvetu," uvedl v ringu Usyk. Podle statistik počítačového systému CompuBox zasáhl v duelu Furyho 41 procenty svých 407 úderů, jeho soupeř vyslal 496 ran, z nichž trefil 31,7 procenta.

Fury po první porážce v kariéře nezůstal nic dlužen pověsti výřečného muže. "Myslím, že jsem vyhrál. On možná vyhrál pár kol, ale já většinu. Tohle bylo jedno z nejhorších rozhodnutí v boxu. No, ale nebudu tu brečet a vymlouvat se. Vrátíme se ke svým rodinám a uvidíme se znovu v říjnu," naznačil odvetu Fury.

Zápas se měl původně uskutečnit už loni v dubnu ve Wembley, ale promotéři se nedohodli na podmínkách. Nekonal se ani v dalším termínu 17. února, protože Fury při tréninku utrpěl tržnou ránu nad pravým okem. Na boxery čeká finanční odměna v odhadované výši 150 milionů dolarů (3,4 miliardy korun). Fury by si měl přijít na 70 procent z celkové částky, jeden milion dolarů však podle smlouvy musí věnovat na pomoc Ukrajině ve válce s Ruskem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články