Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šampionka Bytyqi se vrací do ringu, ale před tím si musela najít práci

Po deseti měsících nastoupí k zápasu světová profesionální boxerská šampionka WBC v minimuší váze Fabiana Bytyqi. Soupeřkou nejlepší české boxerky bude v pátek 25. září na galavečeru Boxing Live v Ústí nad Labem Judit Hachboldová z Maďarska. V jediném titulovém duelu se utkají Viktor Agateljan a Slovák Matúš Babiak o pás šampiona České unie boxerů profesionálů ve váhové kategorii do 72,5 kg.

Boxerka Fabiána Bytyqi
zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

"Akci jsme plánovali na 25. dubna a naštěstí jsme ji zastavili včas. Věděl jsem, že budou nějaká omezení. Teď už jsem odhodlaný galavečer zorganizovat bez diváků, nebo s minimálním počtem diváků. Jen se trošku bojím, aby se nezavřely hranice," řekl trenér a manažer Lukáš Konečný na tiskové konferenci v Ústí nad Labem.

Podle současných pravidel může do Sportcentra Sluneta, kde se galavečer uskuteční, přijít 750 diváků rozdělených do tří sektorů. "Všem boxerům jsem se snažil najít soupeře ze sousedních států. Mají přijet Maďaři, Poláci, Slováci a Němci. Kvůli nejisté situaci jsme ale složitě hledali soupeřku pro Fabianu, která tak nemůže boxovat o titul, což ale zástupci organizace WBC chápou," uvedl Konečný.

Bytyqi, která si během koronavirové pauzy musela najít práci, se utká s Hachboldovou a netradičně nebude boxovat v lehké minimuší váhové kategorii, ale v muší. " V téhle váze jsem už léta neboxovala a docela se těším, že nemusím hubnout," podotkla Bytyqi a dodala, že teď bude muset hubnout "jen" do váhy 50,8 kg.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaká byla obhajoba a proč musela měnit styl? Odpovídá Fabiana Bytyqi

"Samozřejmě že už se těším. Od posledního zápasu už je to hodně dlouho," podotkla čtyřiadvacetiletá boxerka. V ringu se představila naposledy loni v listopadu. "S Maďarkou už jsme jednou měly boxovat, ale nakonec z toho sešlo. Dá se tak říct, že ji mám načtenou a vím, do čeho jdu," uvedla Bytyqi.

Ta  vystudovala ergoterapii na Fakultě zdravotnických studií na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a v oboru nyní i působí. "Zrovna se uvolnilo místo na dětské ergoterapii, což byla moje vysněná práce, tak jsem nastoupila a jsem spokojená," uvedla Bytyqi.

"V únoru jsem dostala poslední výplatu od týmu a říkala jsem, že jsem ochotná vydržet bez peněz do června, července. Dělala jsem ještě nějaké zkoušky ve škole, ale jak to pak vypadalo, že žádné zápasy nebudou, řekla jsem si, že mi nic jiného nezbývá, a nastoupila jsem do práce. Nechtěla jsem žít z úplných rezerv," řekla šampionka, která chce dál boxovat i pracovat.

Hlavním duelem akce, v níž by mělo být dvanáct zápasů, bude souboj Agateljan - Babiak. "Plánuje se už dlouho a už dlouho se na něj těším. Budu boxovat doma, jdu si pro titul. Nechci nic velkého dopředu vyhlašovat, ale jsem připravený vyhrát a dám do toho vše," řekl Agateljan, který žije v Ústí nad Labem.

Na galavečeru se představí i Tomáš Šálek nebo Jaromíra Konečná, čtrnáctiletá dcera bývalého světového šampiona. "Dříve jsem amatérské zápasy na akci nedával, ale kvůli dceři jsem se rozhodl tam dva zařadit. Když se rozhodla boxovat, tak jí dám šanci se tady představit," uvedl Konečný. Jeho dcera se podruhé utká s Nikolou Herzinovou, s níž při boxerském debutu v srpnu remizovala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články