Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Poslední duel kariéry. Fury chce proti Whyteovi obhájit pás v těžké váze

"Cikánský král" Tyson Fury se loučí s ringem. V sobotu se britský boxer před více než 94 tisíci diváky utká na stadionu ve Wembley se svým krajanem Dillianem Whytem. Fury chce obhájit titul organizace WBC v těžké váze a kariéru ukončit bez porážky.

Tyson Fury a Dillian Whyte se utkají ve Wembley
zdroj: Reuters autor: Andrew Couldridge

"Odejdu zdravý a celý. Neporažený. Určitě se dívejte, protože po tomhle už nikdy velkého Gypsy Kinga v akci neuvidíte. Tak to je," uvedl třiatřicetiletý Fury, jenž má v profesionálním ringu bilanci 31 vítězství a jedné remízy.

Původně Fury usiloval o takzvaný sjednocovací souboj s krajanem Anthonym Joshuou, jenže ten o zbylé pásy hlavních organizací WBA, IBF a WBO loni v září přišel po porážce od ukrajinského vyzyvatele Olexandra Usyka.

Povinného vyzyvatele mu oznámil World Boxing Council v prosinci, a i když Whyte nemá takové jméno jako Joshua, sobotní duel bude o 41 milionů dolarů. Rozdělení štědré odměny bude výrazně výhodnější pro Furyho, jenž dostane 80 procent.

Fury bude boxovat na domácí půdě poprvé od roku 2018 a poprvé od roku 2019 s někým jiným než s Deontayem Wilderem. S Američanem Wilderem absolvoval Fury atraktivní trilogii soubojů a v tom posledním v říjnu v Las Vegas obhájil svůj pás WBC knokautem v 11. kole.

Úřadující šampion je v souboji s Whytem favoritem, ale soupeře – svého bývalého sparingpartnera – nepodceňuje. "Pokud nepodám stoprocentní výkon, ten chlap ze mě vyrazí duši. Musím být ve formě, abych ho porazil, a on musí převést maximum, aby porazil mě. Rozhodně si zaslouží velký respekt a přesně ten k němu mám," řekl Fury.

Čtyřiatřicetiletý Whyte není mimo Británii příliš známý, a pokud by poslal do důchodu vítězstvím šampiona, mohl by si udělat v pokročilém věku jméno v boxerském světě. "Nemám strach riskovat. Riskoval jsem celý život, takže to není nic nového," uvedl Whyte, jenž se stal ve 13 letech otcem, pochází z gangsterského prostředí a má za sebou dvouletý distanc za doping. "To, že budu bojovat o světový titul ve své vlasti, pro mě znamená všechno. Wembley je kousek od místa, odkud pocházím. Jsem připravený na pořádnou jízdu," řekl Whyte, jenž má bilanci 28 výher (19 k.o.) a dvou proher.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články