Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Po slovní přestřelce boj? Mayweather by McGregora na 90 % porazil, říká Touš

Byl by to duel, o kterém by se mluvilo už dlouho před začátkem a rozebíral by se ještě xkrát po konci. Nedávná slovní přestřelka mezi hvězdou MMA Conorem McGregorem a boxerskou legendou Floydem Mayweatherem opět oživila ideu vzájemného střetnutí. Že je myšlenka utkání dvou velikánů bojových sportů reálná, si myslí i experti Pavel Touš s Janem Voborníkem. Vše však podle nich závisí na penězích, o které by oběma šlo na prvním místě.

Conor McGregor (vlevo) a Floyd Mayweather
zdroj: ČT/ČTK

Je to něco málo přes týden, kdy se nesmazatelně zapsal do historie MMA. Conor McGregor při galavečeru v New Yorku po suverénním výkonu uštědřil Eddiemu Alvarezovi KO a stal se prvním mužem, který má v držení dva mistrovské pásy v nejprestižnější sérii UFC. Kromě titulu z pérové váhy totiž na své vypracované a potetované tělo navlékl také ten z váhy lehké.

Osmadvacetiletý Ir tak znovu potvrdil, že je symbolem současného MMA a okamžitě se začalo spekulovat, kdo bude jeho dalším sokem. McGregor, který si plánuje dát krátkou pauzu, by mohl například usilovat i o třetí pás, ale na obzoru stále visí i jedna extrémně atraktivní podívaná - duel s neporaženou legendou boxerských ringů Floydem Mayweatherem.

K obnovení ideje souboje s boxerem, který minulé září pověsil rukavice na hřebík, napomohla slovní přestřelka v médiích po triumfu McGregora. Vše začal Mayweather, kterého novináři přirovnali právě k Irovi, což Američan označil za neuctivé.

"Nevěděl jsem, že je neporažený, že vládl MMA 20 let a že byl šampion v pěti váhových kategoriích. To je něco, co jsem skutečně netušil. Když řeknete, že on je Floydem Mayweatherem MMA, potom to zkusím zjistit. Vydělal někdy 300 milionů dolarů za jednu noc? 100 milionů? 70 milionů? Já jsem legenda, žijící legenda. Boxu jsem dal roky a roky tvrdé práce, krve, potu a slz," řekla Mayweather, který dlouho vládl nejbohatším sportovcům světa a má přezdívku "Money" (peníze).

"Conor McGregor může přijít a dělat, co dělá, ale nikdy ho nesrovnávejte se mnou. Je to naprosto neuctivé. Já jsem slon. A slon se nezahazuje s mravencem. On je příliš velký, aby mravence vůbec viděl," dodal emotivně.  

Conor McGregor (vlevo) a Floyd Mayweather
zdroj: ČT/ČTK

Tato slova samozřejmě nenechala McGregora chladným a okamžitě vyzval Mayweathera k souboji. "Ať mi to poví do obličeje! Řekněte mu, že přijdu. On se chce utkat podle boxerských pravidel, nechce totiž pořádný boj. A já jsem ochotný jít do ringu za těchto podmínek, když mi dá 100 milionů dolarů," prohlásila hvězda MMA.

Peníze, peníze a zase peníze

O vzájemném souboji se diskutovalo již dříve, ale Mayweather v září prohlásil, že kvůli neshodám v podmínkách se zápas neuskuteční. Po slovní přestřelce mezi oběma však tato idea zase ožívá a čeští experti Pavel Touš s Janem Voborníkem věří, že duel má reálnou šanci na uskutečnění. Vše však bude záležet na finanční stránce celé věci. 

"Ten zápas je reálný, protože je to show. Duel McGregora s Mayweatherem by nebyl soubojem o lepšího bojovníka, ale šlo by hlavně o peníze. MMA a boxing totiž jsou naprosto odlišné sporty. Je to něco jako fotbal a hokej," prohlásil promotér a rozhodčí MMA Touš.

"Sportovně by to bylo naprosto bezcenné a nesmysl. Nemůže jim to pomoci v kariéře, ale ani uškodit. Vše tak záleží na tom, kdy začnou padat čísla, která budou pro oba kluky zajímavá," souhlasil trenér či rozhodčí Voborník, který zavzpomínal na podobný případ i v českém prostředí.

Pár let zpátky se uvažovalo o střetnutí zápasníka MMA a prvního českého zástupce v UFC Karlose Vémoly s Petrem "Pínou" Ondrušem, který je v první řadě excelentním kickboxerem. Duel byl extrémně vypromovaný, ale zatím se neuskutečnil.

Duel McGregora a Mayweathera se zdá v současnosti reálnější. I díky tomu, že oba bojovníci jsou hvězdy svého oboru a utkání by sledovaly po celém světě stovky milionů diváků, což by znamenalo obrovské zisky z reklam a tedy naději, že obě hvězdy dostanou své peníze. Ty by byly výrazné zejména pro Ira. Ten je samozřejmě zajištěný na X generací, ale podobnou částku v UFC najednou nikdy nezískal.

"Pokud by se zápas uskutečnil, tak McGregor po něm ukončí kariéru. Vydělal by totiž 100 milionů dolarů. Dostal se do pozice, že pokud by se mu ten zápas povedl, tak už nikdy nic nemusí dělat. I pro laika, když se od všeho oprostí, od emocí, je jasné, že o nic jiného tam nejde," myslí si Touš. 

Šancí je rychlé KO

Střetnutí by se podle všeho uskutečnilo v ringu podle boxerských pravidel, což by dalo obrovskou výhodu devětatřicetiletému Mayweatherovi. Ten sice už rok závodně neboxuje, ale nadále se udržuje v dobré fyzické kondici a hlavně - bojovalo by se v jeho domácím prostředí. A že by měl Američan navrch, si myslí i Touš s Voborníkem.

"Z mého hlediska by na 90% vyhrál Mayweather. On sice není moje krevní skupina, ale už mockrát ukázal, že je výjimečný. McGregor je skvělý boxer, ale MMA boxer. Klasický box a MMA box je úplně něco jiného. Maywather se navíc nežene za vítězstvím. Během prvních kol si přečte taktiku soupeře a pak ho rozebere do šroubků. A to by byl přesně tento případ. Určitě by se od McGregora nenechal strhnout, aby ho zničil za jedno, dvě kola," myslí si Touš.

Voborník vidí naději McGregora pouze v dobrém a rychlém startu. "Na body Mayweathera nikdy neporazí, to ne. Jeho jediná šance je vyhrát rychlým knockoutem," řekl.

Voborník, který je zároveň i promotér, si každopádně myslí, že případný duel by se zapsal do historie svojí sledovaností. Podle něj by jej ještě dlouho sledovali a třeba oproti hokeji či fotbalu by si video z něj ještě roky zpátky pouštěli.

"Pokud bych to porovnal s fotbalem. Finále Ligy mistrů v den konání vidí stovky milionů lidí po celém světě, ale za čtrnáct dní po něm neštěkne ani pes. To MMA je nyní v takové pozici, že sledovanost v době konání začíná šlapat na paty utkáním právě jako třeba finále Ligy mistrů či mistrovství světa, ale to hlavní je, že hodnota duelu nijak neklesá. Nadále ho budou natěšeně sledovat miliony diváků, kteří sice znají výsledek, ale v ten den ho neviděli. Zápas MMA má nadčasovou hodnotu. A to by bylo i u střetnutí McGregor vs. Mayweather," dodal.

Zda se utkání ale skutečně uskuteční, ukáží asi až měsíce následující. Jisté je však, že pokud se tak stane, půjde o velkolepou show, která se bude odehrávat před, během i po duelu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články