Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Nové volby nebudou. Prezidentem boxerské federace zůstane Kremljov

V čele Mezinárodní boxerské asociace (IBA) zůstane kontroverzně zvolený Rus Umar Kremljov. Proti novým volbám se na mimořádném kongresu v Jerevanu vyslovili zástupci národních federací, konání voleb odmítlo 106 ze 146 delegátů, pro bylo jen 36 a čtyři se zdrželi. IBA konstatovala, že tím Kremljov dostal důvěru na čtyřleté funkční období. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) vyjádřil nad vývojem situace "extrémní znepokojení" a chce nechat okolnosti prověřit.

Umar Kremljov
zdroj: Reuters autor: Denis Balibouse

Kremljov, jenž tento měsíc otevřel boxerské centrum za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina, byl v květnu zvolen šéfem IBA bez protikandidáta. Jeho nizozemský protivník Boris van der Vorst byl totiž dva dny před volbou prohlášen nezpůsobilým. Sportovní arbitrážní soud CAS následně v červnu rozhodl, že Van der Vorst nebyl připuštěn k volbě neoprávněně, a Kremljov souhlasil s opakováním voleb. Pokud by jejich konání delegáti odsouhlasili, utkal by se o post šéfa IBA s Van der Vorstem.

Podle Kremljovových odpůrců po dnešním rozhodnutí hrozí, že box bude definitivně vyřazen z olympijského programu. "Pokud nebudou nové volby, bude to konec IBA. Myslím, že jestliže nebudeme mít volby, Mezinárodní olympijský výbor IBA natrvalo suspenduje," řekl před mimořádným kongresem agentuře Reuters výkonný ředitel organizace USA Boxing Mike McAtee. Americký funkcionář je Van der Vorstovým spojencem a ani on nemohl v květnu usilovat o zvolení do rady IBA.

MOV na dění v Jerevanu zareagoval se znepokojením. Jednak proto, že se neuskutečnily volby, ale jen hlasování o jejich nekonání, navíc po chaotickém průběhu, protože hlasovali společně přítomní zástupci a další představitelé on-line a jednání bylo na hodinu přerušeno kvůli technickým problémům. Ale také proto, že těsně před zahájením kongresu vedení IBA suspendovalo "ze sporných důvodů" ukrajinskou federaci; vysvětlilo to údajným zasahováním státu do chodu organizace.

"Po tomto znepokojivém vývoji bude muset výkonný výbor MOV na svém příštím zasedání situaci kompletně přezkoumat," sdělil MOV serveru insidethegames.

Box není v předběžném programu OH 2028. Olympijský turnaj v Paříži 2024 bude organizovat stejně jako loni v Tokiu MOV, jenž amatérské asociaci dříve známé jako AIBA toto právo odebral kvůli problémům v oblastech vedení, financí, rozhodování a etiky. Sportovní ředitel MOV Kit McConnell v srpnu uvedl, že největší starosti MOV dělá pomalé tempo reforem IBA a její závislost na ruské energetické firmě Gazprom.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články