Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Konečný po rozlučce s boxem: Nikdy jsem nebyl na zemi

Washington – Sice se mu nepodařilo překvapit favorita a s kariérou se rozloučil porážkou, přesto byl profesionální boxer Lukáš Konečný se svým posledním zápasem spokojený. V boji o titul mistra světa ve střední váze organizace WBO prohrál ve Washingtonu s domácím Peterem Quillinem jednoznačně na body 0:3. "Skončil jsem kariéru a nikdy jsem nebyl na zemi. Jsem prostě frajer a hotovo," řekl s úsměvem po 55. zápase v profesionální kariéře.

Lukáš Konečný zkouší útočit v posledním utkání kariéry proti Peterovi Quillinovi
zdroj: ČTK/AP autor: Luis M. Alvarez

"Určitě jsem mohl více riskovat, boxovat jinak. Ale co si budeme, kluci, povídat, vy víte, co jsem měl za problémy. Vy jste ty brýle viděli," řekl Konečný krátce po prohře a poukázal tak na své dlouhodobé potíže se zrakem. Projevily se prý i v USA. "Ale nebylo to nic hrozného. Abych řekl pravdu, i kdybych byl úplně zdravý, tak bych ho neporazil. Nikdy jsem se nevymlouval a nebudu to dělat ani teď," zdůraznil.

Pětatřicetiletý Konečný jednoznačně uznal, že Quillin byl lepší. "Ale myslím si, že jsem zaboxoval hezky. Prohrál jsem zaslouženě, ale co ode mne chceš? Od července jsem trénoval sám doma, už jsem přemýšlel o konci kariéry. V únoru přišla tahle nabídka a předvedl jsem to, co jsem převedl. Podle mne krása," řekl pro web profiboxing.cz.

Brněnský rodák se od prvního kola soustředil hlavně na pozornou obranu a nepouštěl se do otevřených výměn s o pět let mladším Quillinem. Několikrát se mu podařilo jej zasáhnout, nejtvrději v 9. kole, ale jinak nebylo pochyb, že vyhraje vysoce favorizovaný Američan a obhájce titulu.

"Mohl jsem víc riskovat. Kdyby to bylo před pěti lety, tak bych boxoval jinak, ale byl to poslední zápas a já ho chtěl odboxovat na body. Neříkám, že jsem to nezkoušel, to není pravda, párkrát jsem to zkusil, ale prostě jsem si to hlavně hlídal z obrany," zhodnotil Konečný zápas, který dva rozhodčí ohodnotili poměrem 119:109 a třetí 120:108 ve prospěch Američana.

Protržené bubínky a pochroumané rameno

Uznal, že stejně jako on měl nastudovaného soupeře, byl Quillin připravený i na něj. "Chtěli jsme ho trošku unavit, ale on mě měl očividně také přečteného, takže věděl, co ho čeká. Pár úderů mi tam samozřejmě prošlo, pár úderů taky chytil i on. Měl respekt, byl jasně lepší, ale nedal jsem mu to zadarmo," řekl Konečný.

Po zápase ale opticky vypadal mnohem víc potlučený než soupeř. Již v 7. kole se mu poprvé objevila krev v obličeji, poté měl i roztržené obočí. "Oko mám zavřené, ale neviděl jsem na něj až od druhé poloviny dvanáctého kola. Od poloviny zápasu mám protržené oba bubínky, mám něco i s levým ramenem, nemohu ho zvednout nahoru," popsal své problémy. "Dostal jsem obrovskou bombu, něco se mi tam pohnulo. Nevím, jestli je to jen naražené nebo je to urvané. Po zápasech jsem už ale vypadal hůř," pousmál se Konečný.

Peter Quillin a Lukáš Konečný
zdroj: ČT sport autor: Luis M. Alvarez

Dvojnásobný bronzový medailista z amatérského mistrovství světa byl rád, že se nenaplnily prognózy některých odborníků, kteří tipovali, že prohraje před limitem. "Nebyl to můj nejsilnější soupeř. Byl silný, ale hlídal jsem si to. Zavřel jsem pusu mnoha kritikům a jsem za to svým způsobem rád. Přesně se potvrdilo, co jsem říkal. Je to dobrý boxer, ale není to kluk, který by mě o třídu převyšoval. Kdybych ho potkal před třemi pěti lety, tak jsem ho porazil," poukázal na to, že si dobře uvědomuje, že momentálně už je za zenitem své výkonnosti.

Hned po zápase zároveň potvrdil, že jeho rozhodnutí ukončit kariéru je definitivní. "Platí, co jsem řekl. Že bych skončil, i kdybych vyhrál. Jednou to přijít muselo a myslím si, že jsem se rozloučil opravdu dobře," dodal Konečný, který byl viditelně dojatý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články