Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Konečný na světový titul nedosáhl, mistrem světa je Bajsangurov

Kyjev - Lukáš Konečný prohrál v Kyjevě zápas o titul profesionálního mistra světa v boxu v lehké střední váhové kategorii organizace WBO se Zaurbekem Bajsangurovem. Po dvanácti kolech skončil duel jednoznačným verdiktem rozhodčích 3:0 ve prospěch ruského soupeře.

Lukáš Konečný
zdroj: isifa.com autor: Eduard Erben

Čtyřiatřicetiletý Konečný, který neúspěšně boxoval o světový titul podruhé v kariéře, prohrál podle rozhodčích 109:119, 111:117 a 110:118. Na rozdíl od předešlého souboje se Sergejem Dzinzirukem si ale po duelu na jejich verdikt nemohl stěžovat, také přímo v ringu soupeři uznale zatleskal a prohru přijal.

"Měl jsem od prvního kola velké problémy s očima, které mne rozhodily, a nedokázal jsem boxovat tak, jak jsem chtěl. Není to žádná výmluva, ale prostý fakt. Z ringu mě museli navést ostatní, protože jsem neviděl, pálily mě oči, pořád je mám strašně červené," uvedl Konečný.

Samotnému zápasu, který dnes přímo v kyjevském Paláci sportu sledoval i ukrajinský šampion těžké váhy organizace WBC Vitalij Kličko, předcházel páteční konflikt zástupců obou boxerů při výběru rukavic. Konečného trenér Dirk Dzemski totiž podle webu pořádající organizace K2 bratří Kličků přinesl na povinnou instruktáž rukavice, které byly lehčí, než předepisují pravidla. Po upozornění zástupců Bajsangurova je vyměnil za správné s odůvodněním, že se jedná o chybu výrobce. "Slyšel jsem o tom, ale šlo to úplně mimo mě. Ani jsem u toho nebyl," řekl Konečný.

V ringu to byl od prvního kola tvrdý boj, ve kterém měl mírně navrch čečenský rodák. Konečný sice hned na začátku zkoušel útočit a Bajsangurova několikrát zasáhl pravým zvedákem, ruský boxer jej ale v závěru kola zasypal tvrdými údery.

Podobné to bylo i v dalších kolech, Bajsangurov se nesnažil před Konečným ustupovat, ale otevřeně s ním boxoval. Touto taktikou českého boxera zřejmě i zaskočil. "Bajsangurov Lukáše překvapil, s jakou silou boxoval. Není moc soupeřů, kteří si s ním dovolili boxovat otevřeně," řekl profesionální boxer Ondřej Pála.

Konečný prý ale přesně tento styl od soupeře čekal. "Nezaskočil mě. To je asi to, co mě na tom štve nejvíce, že jeho taktiku jsme očekávali, ale kvůli těm očím jsem nemohl já předvést to, co jsem chtěl," podotkl Konečný.

Boxer Lukáš Konečný
zdroj: AP autor: Efrem Lukatsky

Oba boxeři po celý zápas dokazovali, že jsou dobře fyzicky připraveni, ale Bajsangurov si udržoval mírnou převahu i vedení, což si dobře uvědomoval. Například ale v sedmém kole byl jednoznačně lepší. Brněnský rodák, vědom si toho, že pokud chce vyhrát, musí zvýšit aktivitu, začal útočit, ale často při tom otevřel obranu a Bajsangurov jej tvrdě zasahoval.

Zápas Konečný končil se silně zakrváceným obličejem od roztrženého obočí. V závěru 11. kola se totiž boxeři srazili hlavami. "Kluci mi to trošku zamazali v přestávce před dvanáctým kolem, ale stejně to nakonec nepomohlo. Ale nic vážného to není," řekl Konečný.

Konečný si v 52 zápase mezi profesionály připsal čtvrtou porážku, Bajsangurov v 29. duelu po osmadvacáté vyhrál. Druhý nezdar v zápase o světový pás ale posledním duelem Konečného mezi profesionály podle všeho nebude. "O konci kariéry už přemýšlím, to ano, ale končit nechci. Zvláště po takovém zápase. Navíc se cítím vážně dobře, vydržel i ten můj zpropadený nos. Nechám tomu teď chvíli čas, vše si promyslím a pak se rozhodnu," dodal Konečný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články