Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Iron Mike se vrací do ringu. Tyson vyzve v exhibici Jonese

Jeden z nejlepších a zároveň nejkontroverznějších boxerů všech dob Američan Mike Tyson se v 54 letech vrací do ringu, i když jen v exhibici. Jeho soupeřem bude v duelu těžké váhy na osm kol, který bude vrcholem sobotního galavečera v losangeleské hale Staples Center, o tři roky mladší krajan Roy Jones, jenž během kariéry najednou vlastnil rekordních sedm mistrovských pásů.

Mike Tyson
zdroj: ČTK autor: ABACA/Douliery Olivier

Zápas původně naplánovaný na září bude přenášen na sociální síti Triller. Oba soupeře během přípravy sledoval tým kameramanů a z nasbíraného materiálu by měl vzniknout desetidílný dokument. Tyson si přijde minimálně na deset milionů dolarů, které hodlá věnovat na charitu. Jones má dostat tři miliony.

Nejmladší všeobecně uznávaný profesionální mistr světa v těžké váze v historii Tyson absolvoval poslední ostrý souboj v červnu 2005, kdy jej porazil nepříliš známý Ir Kevin McBride. Poté byl "Železný Mike" několikrát zatčen pro různá napadení, později podnikl celosvětové turné, při němž vyprávěl svůj příběh a které mu mělo částečně pomoci splatit vysoké dluhy.

Tyson se na návrat do ringu připravoval od jara, kdy prohlásil: "Bohové války mě probudili, roznítili moje ego a chtějí, abych šel znovu do války. Cítím se zase jako zamlada." Původně chtěl boxovat s Evanderem Holyfieldem, jemuž v památném souboji o titul v červnu 1997 ukousl kus ucha a byl diskvalifikován.

Po dvouměsíčním neúspěšném vyjednávání nakonec padla volba na Jonese, který v minulosti držel mistrovské pásy ve čtyřech váhových kategoriích zároveň. Stříbrný medailista z olympijských her v Soulu 1988 naposledy boxoval předloni, kdy zdolal Scotta Sigmona. Díky tomu upravil svou bilanci v profesionálním ringu na 66 výher a devět porážek oproti Tysonově 50-6.

Ačkoli se jedná o exhibici, oba soupeři obdrží čestný titulový pás WBC, jenž byl vytvořen speciálně pro tuto událost. Boxovat se bude na osm kol, která budou trvat jen dvě minuty namísto obvyklých tří. Tyson i Jones odmítli doporučení mít s ohledem na věk helmu, kvůli větší bezpečnosti navlečou těžší dvanáctiuncové rukavice.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články