Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Historický úspěch bez oslav. Musím dohánět absenci ve škole, řekla Bernardová a sní o OH

Nabízelo by se, že historicky největší český úspěch v ženském boxu je potřeba pořádně oslavit. Čerstvá stříbrná medailistka z mistrovství Evropy Lenka Bernardová si ale na to bude muset pár dní počkat, jelikož nyní přišel čas na školu. Jednadvacetiletá reprezentantka potřebuje dohnat absence na přednáškách na brněnské Masarykově Univerzitě. Zároveň už ale také vyhlíží další velký milník kariéry. Ráda by se kvalifikovala na olympijské hry v Paříži 2024.

Je nám líto, video expirovalo.
Bernardová se evropským stříbrem zapsala do historie českého boxu

"Teď přes týden mám školu, takže s rodinou a přáteli budeme asi oslavovat až o víkendu. Teď musím dohánět absenci, takže oslavy jsem nestíhala," řekla Bernardová. Do Brna, kde studuje Fakultu sportovních studií, se přesunula rovnou z Budvy.

Svěřenkyně trenéra Radka Semana na ME ve váhové kategorii do 60 kg porazila postupně Gabrielu Dimitrovovou z Bulharska, Elidu Kočarjanovou z Arménie a Anu Starovoitovou z Litvy.

"Nejtěžší byly první dva zápasy. O Bulharce jsem věděla, že je šikovná a zkušenější než já. Jakmile jsem se prokousala druhým zápasem, tak už to bylo svým způsobem lehké. V semifinále jsem se utkala s Litevkou, se kterou jsem se utkala před měsícem a vyhrála jsem. Nechtěla jsem ji podcenit, ale věřila jsem si," zhodnotila Bernardová první část turnaje.

Ve finále narazila na olympijskou vítězku a mistryni světa Kellie Anne Harringtonovou z Irska. "Bylo to náročné... Věděla jsem, že má silné údery, a nechtěla jsem dostat nějaký přesný, který by sednul. Snažila jsem se dávat si na to pozor. Je škoda, že to neskončilo výhrou, ale užila jsem si to. Snad příště," řekla boxerka z Plzně.

Bernardová věřila, že by dvaatřicetiletou soupeřku mohla předčit v rychlosti. Nakonec ale finále prohrála podle očekávání 0:5 na body. "Věděla jsem, že rychlostí bych mohla vyhrát. Ale také jsem věděla, proti komu nastupuji, takže jsem se trochu bála jít do výměn," uvedla Bernardová.

Další cíl elitní české boxerky je jasný, kvalifikovat se na olympiádu v Paříži. "Postup by byl sen. Box to má ale s olympiádou teď komplikovanější, snad se v Paříži objeví," poukázala Bernardová na spory Mezinárodního olympijského výboru s Mezinárodní boxerskou asociací. "První kvalifikace by měla být v červnu na Evropských hrách, tak se na to zaměříme a uvidíme. Určitě mě ale úspěch na Evropě povzbudil a motivoval více trénovat," řekla.

Bernardová se neúspěšně snažila kvalifikovat již na předešlou olympiádu v Tokiu, kdy však byla ještě příliš mladá. "Byl to hned první rok, kdy jsem nastoupila do seniorské kategorie. Nevěděla jsem, do čeho jdu, a zápasy v ženách jsou úplně jiné. Tři roky mi trvalo, než jsem vyhrála alespoň dva zápasy na mezinárodním turnaji," dodala bronzová medailistka z juniorského ME v Sofii 2019.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články