Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čeští boxeři o nových pravidlech: Větší atraktivita, ale i více problémů

Ústí nad Labem – Box, a především ten amatérský, stojí trochu stranou pozornosti. Na výsluní mu mají pomoci změny v pravidlech. Do ringu budou borci nastupovat bez helmy a mění se i rozhodování. Co na to čeští boxeři?

Amatérský box
zdroj: ČT24

Čeští reprezentanti Erik Agateljan a Zdeněk Chládek, kteří prohráli ve finále tradiční ústecké velké ceny s mongolskými boxery, nová pravidla příliš nevítají.

"O k.o. ani tolik nejde. Jde spíš o trženiny a tak dále. Zrovna třeba dneska jsme se srazili hlavičkou. To kdyby se stalo bez helem, tak buď já, nebo on máme něco roztrženého," pronesl Chládek.

Nejzásadnější změnou v pravidlech je systém bodování. Vítěz bude určen na obdobném principu, jak je tomu u profesionálů. O poraženém a vítězi bude rozhodnuto na základě sečtení bodovacích lístků od tří rozhodčích z celkových pěti. Každý z rozhodčích po každém kole udělí deset bodů tomu z boxerů, který podle něj uštědřil soupeři více úderů, byl aktivnější a techničtější. Protivník získá devět bodů, případně osm, sedm nebo šest bodů při naprosté převaze. Bodovací lístky budou po každém kole odevzdány a z nich budou vylosováni tři rozhodčí, jejichž bodování určí vítěze. Ke zbývajícím dvěma se nebude vůbec přihlížet.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští boxeři o nových pravidlech

Tuto změnu vítá i stříbrný olympionik ze Sydney Rudolf Kraj. Naopak se bojí zranění bez helmy. "Určitě to ten sport zatraktivní, ale problémů přibude," uvedl.

"Povede to k lepšímu. Sundání helem je dobrý krok. Trošičku problém bude, když během turnajů dojde ke zranění. Ale myslím si, že to bude atraktivnější pro diváky i pro fanoušky," prohlásil profesionální boxer Lukáš Konečný.

Nově bude také sjednocena terminologie amatérského a profesionálního boxu. Už se nebude používat označení r.s.c. znamenající ukončení utkání ringovým rozhodčím. Nahradí ho technické k.o. Při zranění soupeře se nebude "dobodovávat", ale vyhraje nezraněný soupeř s výsledkem tko-i. Všechna pravidla by měla platit již na říjnovém mistrovství světa a zřejmě i na květnovém evropském šampionátu.

Důvodem změn je podle všeho přiblížení amatérského a profesionálního boxu. Vedení AIBA se totiž snaží dojednat start profesionálů na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články