Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Bytyqi po obhajobě pásu WBC: Odvety mi jdou. Soustředila jsem se jen na box a bylo to znát

Fabiana Bytyqi je nejvýraznější postavou českého boxu současnosti. Na galavečeru v Brně znovu uhájila pás profesionální mistryně světa organizace WBC a od 22. září 2018 nepřetržitě vládne lehké minimuší váze. Svěřenkyně trenéra Lukáše Konečného porazila jasně na body mexickou vyzývatelku Elizabethu Lópezovou. "Pro každého boxera je výzvou udržet si ten pás a s ním spojenou neporazitelnost co nejdéle," uvedla Bytyqi.

Duel s Lópezovou byl odvetou za loňský červencový souboj v kosovském Ferizaji, který skončil remízou. "Ve smlouvě jsme měli dohodu o odvetě, pokud by zápas skončil nerozhodně, proto měla jistotu, že se mnou bude boxovat ještě jednou," vysvětlila šampionka s přezdívkou Andělská pěst.

Rozdíl oproti prvnímu duelu vidí hlavně v lepším psychickém rozpoložení. "Boxovalo se v tátově rodišti, což pro mě bylo speciální a užila jsem si to. Ale kombinovala jsem normální práci s přípravou a trvalo to, než si to sedlo. Teď jsem se soustředila jen na box a byl to pak diametrálně jiný zápas a výkon," připustila.

"Navíc odvety mi jdou. Dokážu se zamyslet, poučit se z chyb a soupeřce to prostě podruhé nedarovat. A mám extra motivaci dokázat, že do toho ringu patřím a zavřít pusu těm, kdo říkají, že ten zápas měl dopadnout jinak," dodala rodačka z Ústí nad Labem.

Po většinu kariéry trénuje Bytyqi někdejší šampion velterové váhy Konečný. "Lukáš je přísný trenér, ale to k tomu patří. Má svůj specifický styl, pro silnější slovo nejde daleko a hned na začátku jsme si vyjasnili, že mě nebude šetřit jen proto, že jsem žena," zhodnotila trenéra Bytyqi.

"Ale to, jak se do mě dokáže vcítit v ringu, je k nezaplacení. Protože kdo jiný vám to má předat než člověk, který to sám zažil. Nemusím přijít do rohu a vysvětlovat, co je špatně, on to prostě ví," pochválila Konečného.

Bytyqi boxuje v nejnižší váhové kategorii, tedy do 46,3 kilogramu. "Nemám problém mít i o dvanáct kilo víc, které jsem shazovala právě na tenhle zápas. Ale o duelu víme minimálně dva měsíce dopředu, takže se to dá zvládnout i relativně přirozenou cestou. Úplně zdravé to není, ale to už k boxu patří," nastínila další úskalí přípravy.

Další obhajobu zatím neřeší. "Doslechla jsem se, že by byly zájemkyně o to se se mnou utkat, nebo zkusíme sami oslovit jinou šampionku a spojit pásy dvou organizací. Dvě z nich jsou Japonky a zaboxovat si tam je pro mě jedním ze snů. Ale nechávám to na trenérovi a manažerovi," uzavřela Bytyqi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články