Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Budou profesionálové boxovat už v Riu? Nic není nemožné

Manchester - Hvězdní profesionální boxeři se mohou objevit již na letošních olympijských hrách v Riu de Janeiru. Vedení Světové boxerské asociace (AIBA) se totiž na svém středečním zasedání v Manchesteru dohodlo, že povolí start na vrcholné akci všem boxerům. Pokud se tak opravdu stane, v Brazílii by mohli být například Ukrajinec Vladimir Kličko nebo Američan Floyd Mayweather. Plán ale s ohledem na časovou tíseň není příliš reálný.

Floyd Mayweather
zdroj: Reuters

"Chceme, aby na olympiádě startovali nejlepší boxeři," uvedl prezident asociace Čching Kchuo Wu. "Mezinárodní olympijský výbor chce mít na hrách nejlepší sportovce a AIBA je pravděpodobně jediná, kdo je tam nemá. Navíc asociace slaví 70. výročí od založení, proto chceme, aby se tak stalo letos a ne až za čtyři roky," podotkl Čching Kchuo Wu.

AIBA již povolila starty profesionálům na hrách v Riu v minulosti, ale pouze těm, kteří mezi profesionály odboxovali maximálně patnáct zápasů. A také oni se na OH museli kvalifikovat. Nyní chce i tuto podmínku zrušit. "Když jsem se v roce 2006 dostal do čela asociace, hned jsem říkal, že označení amatérský box není relevantní. Když se podíváte na jakýkoliv olympijský sport, který je amatérský?" uvedl Čching Kchuo Wu.

Času je málo

Přestože olympiáda začne už za 162 dnů a boxeři od minulého roku mají možnost se do Ria kvalifikovat, Čching Kchuo Wu je přesvědčen, že AIBA zvládne vše změnit a připravit nová kritéria. "Podle nás je to možné," řekl čínský předseda. Případnou změnu musí ještě schválit výkonný výbor AIBA.

Čching Kchuo Wu tvrdí, že změnu zástupci národních federací podporují. Prezident České boxerské asociace Svatopluk Žáček ale tak optimistický není. "Myslím si, že je to dobrý nápad, ale v současné době s ohledem na čas nerealizovatelný. Vše by se muselo vyřešit za pár měsíců," uvedl Žáček pro czechboxing.cz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články