Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Boxerský turnaj se konal, i když se sportovní svět zastavil. Turci hlásí tři nakažené a stěžují si

Jednou z mála sportovních akcí, které ještě před deseti dny stále probíhala, byla olympijská kvalifikace boxerů v Londýně. Byla sice předčasně ukončena, ale jak se ukazuje, zřejmě příliš pozdě. Dva turečtí boxeři a jejich trenér byli pozitivně testováni na COVID-19 a Mezinárodní olympijský výbor nyní musí čelit ostré kritice.

Všichni tři se údajně nakazili právě v Londýně. Prezident turecké boxerské federace Eyup Gözgec prohlásil, že se kvalifikkace vůbec neměla konat.

"Když celý svět přijímal extrémní opatření proto šíření viru, není mi jasné, proč MOV a britská vláda umožnila zahájení turnaje, i když mnozí z nás měli obavy a téměř každý jiný sport se zastavil," uvedl Gözgec. "Bylo to nezodpovědné," dodal.

Kvalifikační turnaj, kterého se zúčastnilo asi 350 bojovníků ze 40 zemí, byl po třech dnech pozastaven kvůli obavám z viru a omezení cestování. Například prezident Evropské konfederace boxu Franco Falcinelli varoval, že riziko, že se boxeři nakazí virem, bude velmi vysoké.

V místě konání turnaje ani v hotelu, kde byli turečtí boxeři ubytovaní, nebyla podle Gozgeca dostatečná lékařská opatření. Hodlá proto MOV poslat stížnost.

Je nám líto, video expirovalo.
Godla se z Londýna na olympiádu nekvalifikoval

"Tento virus je tu zhruba od prosince 2019. Je proto nutné se ptát, proč nebyla evropská kvalifikační událost odložena dříve, než k ní došlo? Nezohlednili zdravotní rizika, což je vedlo k pořádání této strašné akce," napsal emotivně Gözgec v dopise, kterým obeslal partnerské federace.

MOV ale v prohlášení vinu za pozitivní případy odmítl. "Není možné znát zdroj infekce. Řada účastníků se připravovala na kempech v Itálii, Británii nebo ve svých domovských zemích před začátkem kvalifikace 14. března. A teprve nedávno se vrátili domů," uvedli představitelé olympijského výboru.

Navíc se MOV odkázal na britské úřady. "V té době ještě nevydaly žádná omezení či doporučení a probíhaly i jiné sportovní akce. Až když byla tato opatření zavedena, box skončil," dodal se vzkazem, že nemocným Turkům přeje brzké uzdravení.

Olympijské kvalifikace se účastnili také čeští boxeři. Nikdo z nich se na Hry nekvalifikoval. Nejblíže úspěchu byl Kevin Goidla, který však ve druhém kole kategorie do 57 kg nestačil na domácího favorita Petera McGraila.

Zdroj
The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články