Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Boxerská šampionka Bytyqi se chystá na další obhajobu titulu

Připravuje se na další obhajobu světové šampionky v boxu. Fabiana Bytyqi, profesionální mistryně světa organizace WBO v nejnižší atomové váze do 46,27 kg, má na kontě 15 zápasů, z nichž jen poslední nevyhrála – s Mexičankou Marií Soledad Vargasovou se rozešly smírně. „Dohodly jsme se už v ringu na odvetě, ale připravit takový zápas je hodně práce,“ vysvětlila dívka, která se do ringu opět postaví 30. listopadu v Kladně.

Ke klasickému boxu se dostala od karate přes kickbox a thajský box. "Mamka sice chtěla, abych dělala balet, ale zvykla si – nic jiného jí nezbývalo," usmála se dlouhovlasá blondýnka v pořadu České televize Téma pro hosty.

Box studentku vysoké školy baví. "Na tréninku všechno nechám a vrátí se mi nálada, vybiju se," vysvětluje, co jí box dává.

Už ví, že obhájit titul je těžší než ho získat. Ale nevadí jí, že ještě nezná soupeřku, s níž se střetne v Kladně. "Jsem připravená, nevím, s kým to bude, ale mně to nevadí," tvrdí.

A jak se připravuje? "Normálně dva tréninky denně, před zápasem tři. A pak regenerace - hlavně hodně spím, sauna a vyplavat. Fyzio a to je celé.“

Je nám líto, video expirovalo.
Bytyqi bude obhajovat titul proti Mexičance

Tvrdí, že zvládnout se dají tak dva až tři zápasy za rok. A shazovat váhu nemá problém. "Nehubnu nijak radikálně, toho zastáncem nejsem. Pizza, čokoláda, hamburger, to mám ráda. Vysadím to tak tři měsíce před zápasem a přejdu na saláty a maso. Když je psychika i hlava v pohodě, tak jsem v pohodě i já. Proto si radši dám kostičku čokolády a přidám si v běhu," vysvětluje, jak to vidí.

Trénuje ji legenda tuzemského ringu Lukáš Konečný. "Ten mě do tohohle profi světa přivedl a dal mi šanci živit se tím, co mě baví. Zná to, zažil všechno na vlastní kůži a umí mi poradit - jeho rady jsou k nezaplacení. Dodává mi jistotu," tvrdí třiadvacetiletá Bytyqi.

Chce udržet mistrovský pás co nejdéle. Ale nemá jednoduché sehnat patrnerku na trénink. "Trénuji s chlapama a občas na sparingy před zápasy přijedou holky z olympijského amatérského ringu," vysvětluje s tím, že muži pořád mají v ringu navrch. "Je to mužský svět, ale už pro nás vyhrazují místo, už to není, že by na nás koukali shora. Už se dostáváme na hlavní karty zápasů, o tom se nám dřív ani nesnilo," dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články