Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Boxeři začali boje o tituly v obchodním centru, ale rozhodne se v Lucerně

Kdo si v těchto dnech půjde nakoupit v Praze do obchodního centra Arkády Pankrác, může se podívat na boxerské zápasy. Ve čtvrtek tu bylo zahájeno mistrovství České republiky v boxu mužů i žen, které bude poprvé v historii společné pro amatéry i profesionály. Finálové boje se uskuteční v neděli v podvečer pro boxery na ikonickém místě v Lucerně.

Boxer Zdeněk Chladek trefuje svého soupeře
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Už jen to, že se mistrovství uskuteční v Praze, je pro náš sport výjimečné. Doufám, že se lidi přijdou podívat už do obchodního centra a boxery povzbudit. A skutečnost, že finále je v Lucerně, je super," řekl stříbrný medailista z olympijských her v Sydney Rudolf Kraj, jenž se na akci představí v roli trenéra. Naposledy se o boxerské tituly v Paláci Lucerna bojovalo v roce 1979.

Organizátoři šampionátu se snaží přitáhnout diváky k ringu i na začátku turnaje, proto se začne v obchodním centru na Pankráci. "Chtěli jsme box ukázat široké veřejnosti," uvedl hlavní organizátor Pavel Hynek. "Ohromně se na to těším, protože jsem nic podobného ještě nezažila. Boxovala jsem na různých turnajích, ale ještě nikdy v obchoďáku, velmi mě to láká," uvedla nejlepší česká boxerka Martina Schmoranzová pro iSport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Boxeři bojují o tituly mistrů republiky

Ke spojení amatérského a profesionálního boxu došlo i díky tomu, že na olympijských hrách mohou již startovat i profesionálové. Česká boxerská asociace jim tak po vzoru mezinárodní asociace rozhodla povolit start. A řada profesionálů toho opravdu využije. Návrat do ringu ohlásila například i bývalá česká jednička těžké váhy Ondřej Pála, jenž naposledy boxoval v dubnu 2014.

"Jsem rád, že mají boxeři možnost tohoto srovnání. Osobně to beru trochu jako risk pro profesionály, kteří jsou zvyklí na jiný počet kol. Sám bych jim to moc nedoporučoval, ale rozhodně není namístě, abychom to někomu zakazovali," uvedl generální sekretář České unie boxerů profesionálů Lukáš Konečný a poukázal na fakt, že amatéři boxují jen 3x3 minuty. "Pro začínající profíky je to skvělá věc a chápu i motivaci olympiády," doplnil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články