Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Všichni jsme se posunuli, hodnotí sezonu bobisté a skeletonistka Fernstädtová

Byla skvělá. Tak hodnotí uplynulou sezonu čeští bobisté a skeletonistka Anna Fernstädtová. Česká reprezentace si je však vědoma slabin: pilot bobistů potřebuje zlepšit řízení a Fernstädtová chce zase zrychlit starty.

Anna Fernstädtová
zdroj: AP autor: Darryl Dyck

"Máme za sebou emocionálně velmi pozitivně nabité měsíce," hodnotil šéf svazu Martin Bohman. "Všichni se posunuli dopředu. Sezona byla super," řekl polský šéftrenér Dawid Kupczyk. Dvaadvacetiletá Fernstädtová obhájila titul juniorské mistryně světa, vyhrála Interkontinentální pohár, z kterého si zajistila pro příští sezonu účast ve Světovém poháru, a na šampionátu žen skončila těsně pod stupni vítězů.

"Celkově asi dobrý," řekla Fernstädtová s úsměvem. "V první české sezoně jsem si na všechno zvykala. Měla jsem nový skeleton, trénink byl jiný, musela jsem si všechno organizovat, ale povedlo se to dobře," dodala. "Anička pro nás byla inspirativní po všech stránkách. Má příležitost být třeba i nejlepší," řekl Bohman.

Výrazné zlepšení zaznamenali bobisté. V konečném pořadí vylepšili česká maxima - ve dvojbobech obsadili čtvrté místo a byli sedmí ve čtyřbobech, a to díky novému stoji. "Sezona byla skvělá. Udrželi jsme se mezi nejlepšími v rychlostech startů a oproti olympijské sezoně vydrželi celou sezonu fyzicky," uvedl Dvořák.

Je nám líto, video expirovalo.
Fernstädtová i Dvořák jsou se sezonou spokojení

Jen závěr se bobistům nepovedl. Na nejrychlejší dráze světa v kanadském Whistleru Dvořák ve čtyřbobech chyboval a posádka spadla. "Je to obrovská škola do další kariéry. Musím si z toho vzít ponaučení," řekl Dvořák.

Právě zlepšení Dvořákova pilotování je jednou z cest, jak se ještě zlepšit. Letos má za sebou okolo 130 minutových jízd. "To je něco přes dvě hodiny v bobu, což je málo. Řízení je dlouhý proces a potřebuje čas. Máme v plánu jezdit víc a věřím, že Dominik bude špičkou za dva tři roky. Hledíme dopředu," řekl kouč Kupczyk.

Zatímco bobisté budou zlepšovat řízení i techniku startů, Fernstädtová zaostává za špičkou při roztlačování skeletonu. Většinou mívá nejhorší časy. "Anička se musí naučit běhat a s rychlejším během přijdou ještě lepší výsledky," řekl Kupczyk. "Nějak to zvládneme a posunu se víc než ostatní," uvedla Fernstädtová.

I přes pomalý rozběh patřila v sezoně mezi skeletonistkami k nejlepším. Její předností je řízení. "Ona se s tím narodila, má skvělý cit. Rivalky na dráze bojují, Anička jede lehce a nepoužívá tolik síly," vyzdvihl polský trenér.

Český čtyřbob pod vedením Dominika Dvořáka
zdroj: imago sportfotodienst autor: EIBNER/EXPA/Johann Groder

Přestup z německé do české reprezentace si mladá skeletonistka pochvaluje. Loni po olympiádě v Pchjongčchangu bojovala s motivací, teď je vše jinak. "Zase mě to baví. Těším se, co přijde dál," uvedla s tím, že k tomu mohla přispět i rozdílná nálada, která panovala ve vysoce konkurenčním německém prostředí a v Česku. "Rozdíl je, že se smějeme, že se může. V Německu taky byly dobré dny, ale nálada je tady celkově lepší."

Po odchodu z Německa si zvykala na nový skeleton. "Je měkčí a víc reaguje. Jinak se pracuje s tlakem a na každé dráze jsem se to učila," řekla. Byla zvyklá jezdit 250 až 300 jízd za sezonu, v Česku ale dráha není, tak jich měla jen 150. "Čím víc jezdím, tím dělám věci automatičtěji a mám lepší instinkty," řekla Fernstädtová a i díky lepší organizaci a domluvě by v další sezoně chtěla zvládnout alespoň 200 jízd. Začíná se stěhovat do Českých Budějovic, chtěla by začít studovat na vysoké škole, ale stále je její hlavní prioritou skeleton.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články