Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Úspěšná skeletonistka odešla z Německa a už si zvyká v Česku

Úspěšný start v českých barvách má za sebou skeletonistka Anna Fernstädtová. Ve čtyřech závodech stála bývalá německá reprezentantka dvakrát na stupních vítězů. Ta vyřešila neshody v německém týmu přestupem do Česka, kde se učí větší samostatnosti a touží za čtyři roky uspět na olympiádě v Pekingu.

Anna Fernstädtová
zdroj: ČTK/AP autor: Sebastian Kahnert

"Jde to správným směrem. Líp to asi rozjet nešlo," řekla Fernstädtová, která má českou matku a chystá se přestěhovat do Turnova. "Mám tam tetu a máma uvažuje taky o návratu," řekla skeletonistka.  

Světový pohár v této sezoně jet nemůže, protože odchodem z Německa přišla o postavení ve světovém žebříčku. "Bojuju o kvótu, ale hlavně myslím na olympiádu," konstatovala Fernstädtová, která už startovala letos na Hrách v Pchjongčchangu a skočila šestá.  

Mezi elitu v SP se vrátí, pokud bude po zimě do 45. místa. A v Interkontinentálním poháru začala dobře. V Innsbrucku byla před deseti dny pátá a šestá a páteční dvaadvacáté narozeniny oslavila o uplynulém víkendu dvěma třetími místy ve Winterbergu. "To je super, i když si musím ještě na všechno zvykat," přiznala spokojeně.  

Je nám líto, video expirovalo.
Skeletonistka Fernstädtová chce reprezentovat Česko

Učí se hodně věcí. Změnila systém kondiční přípravy, kterou v létě absolvovala společně s bobisty. "Nebylo to totálně jiné, sprinty a hodiny v posilovně k tomu patří, ale pár novinek a jiných cviků tam bylo," řekla. Má pocit, že své fyzické parametry zlepšovala. "Nedělala jsem si osobáky, ale posun je," řekla.  

Stejně jako bobisté spadá pod polského šéftrenéra Dawida Kupczyka a na závodech s ní byl jeho otec Andzrej. "Pomoci mám hodně, ale ve srovnání s Německem si dost věcí hlídám sama. Koukám se zpětně na jízdy a trénuju víc sama na dráze," konstatovala, že je samostatnější. "Trošku. I sezonu jsem si plánovala sama. Nemám národní kvalifikaci a přesně vím, s čím můžu počítat," řekla Fernstädtová.  

Stále si zvyká také na nový "stroj" z Lotyšska. "Víc reaguje. Na některé dráze je lepší a jinde horší. Potřebuju najezdit víc jízd, ale obecně je dobrý." Světový pohár sice v této sezoně jet nemůže, ale lednové mistrovství Evropy v Königssee i světový šampionát v kanadském Whistleru v březnu ano. Mezitím ještě bude na MS juniorů obhajovat zlato. "Chci do šestky," vyhlásila.  

Dědečka s babičkou má v Prachaticích a v blízké budoucnosti by chtěla studovat na vysoké škole psychologii. "O rok jsem to odložila, jelikož se změnou země jsem musela řešit hodně věcí a nebyl by na to klid. Tak snad za rok," doufala.  

Od spolužáků na střední škole často slýchala, že jako žena se věnuje "šílenému" sportu. "Není to tak strašný, jak si lidi představují," řekla dívka, jež v ledovém korytu dosahuje při jízdě hlavou napřed rychlosti až 140 km/h. "Většinou se jezdí sto až sto dvacet, a to jde. Na skeletonu jsem koncentrovaná a ani to necítím. A ještě se mi nestalo nic hroznýho. Jasně, po pádu jsou modřiny a něco bolí, ale ještě jsem si nic nezlomila. A hlavu mám v pořádku," smála se.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články