Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Těžší a rychlejší čtyřbob vyhlíží životní sezonu. V minulosti jsme byli "papíři", uvedl Dvořák

Po nejlepší sezoně se chtějí ještě zlepšovat a pomoct jim k tomu má i vydařená příprava. Čeští bobisté v čele s pilotem Dominikem Dvořákem by měli být i díky vyšší váze podstatně silnější a hlavně rychlejší. Reprezentanti vyhlíží kromě lepších výsledků v nové sezoně také mistrovství světa v německém Altenbergu.

Český čtyřbob: zleva Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Jan Šindelář a Jakub Nosek
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Pilot Dominik Dvořák bude řídit v ledových korytech dvojbob s brzdařem Jakubem Noskem a ve čtyřbobu se k nim přidají Dominik Suchý a Jan Šindelář.

"Jsme silnější a rychlejší a poprvé zažíváme, že jsme přibrali. Máme ve čtyřbobu půl kila pod limitem. V minulosti jsme byli 'papíři' a museli jsme bob dovažovat. Teďka jsme všichni hrozný hovada," smál se Dvořák.

Limit pro váhu čtyřbobu s posádkou v plné výbavě je 630 kilogramů. Fakt, že jsou bobisté na hraně limitu, přináší dvojnásobný benefit. "Nemusíme dovažovat a na startu tlačíme lehčí bob a z kopce nám to pořádně jede," vypočítal Šindelář.

Více se mluví o čtyřbobu, který je považován za královskou disciplínu. "Je zajímavější pro nás i pro diváky. Je tam víc adrenalinu. Korytem se řítí 630 kilo stopadesátikilometrovou rychlostí. To nás baví," uvedl Dvořák.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští bobisté v tréninku zrychlili a těší se na novou sezonu

Češi navíc mají od loňska nový čtyřbob, který je srovnatelný se světovou špičkou. Neočekávají, že by pro novou sezonu měl někdo převratnou novinku. "K velkému vývoji nedošlo. Závody budou zajímavé, všechny čtyřboby jsou prakticky totožné. Což je pro mě horší, protože se pozná, kdo je horší pilot," usmál se Dvořák ironicky.

Dvořák jde z pozice pilota do páté sezony a získané zkušenosti se projevily hned při zvykání si na rychlost po letní pauze. "Trvalo mi to kratší dobu než předchozí roky. Přišlo mi, že druhý den jsem byl schopný si s řízením hrát," uvedl.

Sezona měla odstartovat o nadcházejícím víkendu, ale závody v americkém Park City byly zrušeny. "Škoda," povzdechli si Češi. Loni totiž na tamní dráze ovládli jeden ze závodů Amerického poháru a naladili se do životní sezony, v které obsadili ve čtyřbobu celkové sedmé místo a nejlépe byli v SP pátí v Innsbrucku.

"Nerad předpovídám výsledky, ale když se odrazíme od minulé sezony, tak ve Světovém poháru a na Evropě chceme atakovat šestku a na mistrovství světa být do osmičky," řekl Dvořák.

Bobisté zatím nemají srovnání. Většinu tréninkových jízd jezdili samostatně. "Úplně sólo, tak uvidíme. Kluci se zlepšili ve všech parametrech, tak doufám, že to dostanou na led," řekl polský šéftrenér české reprezentace Dawid Kupczyk.

Bobisté to chtějí dokazovat během celé sezony a zvláště na mistrovství světa. Pojede se totiž kousek za českými hranicemi v Altenbergu. "Chtěli bychom nalákat co nejvíc lidí a předvést jim co nejlepší výsledky. Snad to bude fajn," přál si Dvořák.

Dlouhodobá snaha směřuje k olympiádě v roce 2022 v Pekingu. Navíc po sezoně odletí čeští bobisté do Číny jako jedna ze tří posádek na homologaci nové dráhy. "Dostaneme jako první šanci okusit olympijskou dráhu, to bude skvělé," těšil se Šindelář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články