Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Stockholm to s olympiádou 2026 myslí vážně. Bude se létat přes Baltské moře?

Že nebyla ohlášená kandidatura Stockholmu na pořádání zimních olympijských her 2026 jen planou řečí, jasně deklaruje i velký transparent, který vítá všechny novináře během právě započatého biatlonového světového šampionátu. Švédové to zkrátka myslí vážně a mají jasné plány, jak letos přesvědčit Mezinárodní olympijský výbor o tom, že právě jejich Hry budou ty nejlepší. Mají však proti sobě silnou italskou konkurenci.

Český čtyřbob pod vedením Dominika Dvořáka
zdroj: REUTERS autor: Arnd Wiegmann

Poprvé o sobě dal Stockholm vědět kandidaturou pro rok 2022, následně však z boje odstoupil. Další možnost přišla během zimní olympiády v Pchjončchangu, kde představil svou vizi.

O pořádání by se švédská metropole dělila se střediskem ve Falunu, které by hostilo skoky na lyžích a severskou kombinaci. V Aare by zase po únorovém mistrovství světa v alpském lyžování bylo logicky místo pro tyto disciplíny a zároveň olympijské soutěže na snowboardu.

Aare je nicméně zhruba 85 kilometrů od Östersundu, kam se právě sjeli nejlepší světoví biatlonisté. Organizační výbor zde vedle další prezentace olympijského projektu ukázal změnu, kterou během minulého roku prošly plány.

Mikaela Shiffrinová
zdroj: ČTK/AP autor: Gabriele Facciotti

Švédsku chybí sáňkařská dráha a původní předpoklad byl, že její absenci vyřeší spolupráce s norským Lillehammerem, dějištěm Her 1994. Tato myšlenka je ale pryč, stejně jako úvahy o možné spolupráci například s Německem či Finskem.

Stockholm si totiž plácl s lotyšskou Siguldou, kde se nachází ledová dráha, která by tak sloužila pro soutěže sáňkařů, bobistů a skeletonistů.

Pokud se ovšem může zdát být minusem fakt, že jak do Falunu, tak Aare je to ze Stockholmu několik hodiny jízdy, do Siguldy by se muselo rovnou přeletět přes Baltské moře.

Česká skeletonistka Anna Fernstädtová
zdroj: facebook.com/Anna Fernstädt

Přípravný výbor už dříve uvedl, že vzhledem k využití existujících sportovních objektů by se jednalo o "levnou olympiádu". Podle posledních informací by měla být snaha o vyrovnaný rozpočet 13,1 miliardy švédských korun (v přepočtu zhruba více než 31 miliard Kč).

Už příští týden začne jednat hodnoticí komise, v dubnu by měly být hotové poslední detaily. Pokud by kandidatura Stockholmu letos koncem června u MOV v Lausanne prošla, biatlon by v Östersundu nezůstal a přesunul by se do Hamry nebo Bisslinge. Hokejový turnaj by se pak odehrával v halách Globen a Scaniarinken.

Globen arena
zdroj: ISIFA

Zimní olympijské hry 2026 jsou zatím v plánu od 6. do 22. února, po nich přijde v březnu na řadu paralympiáda. O pořadatelství zimní olympiády za sedm let původně usilovalo sedm měst včetně kanadského Calgary či japonského Sappora.

Vedle Stockholmu ale nakonec zbyl jen společný italský projekt Cortiny D'Ampezzo s Milánem. Jako problém kandidatur se nicméně může jevit absence plné podpory švédské i italské vlády. Nejbližší zimní olympiáda bude v roce 2022 v čínském Pekingu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články