Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šéf Mezinárodní bobové a skeletonové federace: Češi mají našlápnuto na medaile z olympiády

Praha hostí až do neděle výroční 90. kongres zástupců více než čtyřiceti federací bobistů a skeletonistů. Prezident mezinárodní federace Ivo Ferriani už teď vyhlíží zimní olympiádu 2022 v Pekingu, ale zejména pak Hry o čtyři roky později. Ty uspořádají Milán a Cortina d'Ampezzo. "A já jsem se jako sportovec tak trochu na Cortině narodil, takže je to velmi emocionální," říká Ferriani, který je přesvědčen, že následující léta budou pro české bobisty a skeletonisty více než plodná.

Český čtyřbob pod vedením Dominika Dvořáka
zdroj: imago sportfotodienst autor: EIBNER/EXPA/Johann Groder

Na 90. kongresu Mezinárodní bobové a skeletonové federace v Praze zasedá výkonný výbor, v pátek je pak očekáván příjezd delegátů až ze 71 zemí. Na programu jsou především zimní olympijské hry 2026, které po dvaceti letech uspořádá Itálie.

"Pro mě ta volba pořadatele olympijských her byla opravdu výjimečná ze dvou důvodů. Jednak proto, že dvakrát zažiju zimní Hry ve své zemi, což je výjimečné. A jako sportovec jsem se tak trochu na Cortině narodil. Pro Itálii to bude znamenat velkou posilu národní hrdosti i ekonomiky," je přesvědčen Ferriani.

O úspěch na ZOH 2026 budou usilovat také čeští reprezentanti, kteří mají za sebou úspěšnou sezonu. Skeletonistka Anna Fernstädtová zvítězila na juniorském mistrovství světa a získala celkové prvenství v Interkontinentálním poháru. Na seniorském světovém šampionátu byla čtvrtá.

Bobista Dominik Dvořák se svým týmem zase obsadil 4. příčku v celkovém pořadí Světového poháru s dvojbobem a 7. se čtyřbobem.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: 90. kongres Mezinárodní bobové a skeletonové federace

"Váš program bude úspěšný. Berete to vážně a sportovci dělají, co je jim řečeno. Dominikovi i Anně se dařilo. V roce 2022 budete mít minimálně jednu medaili. Možná dvě. Musí se na tom pracovat. A to neříkám proto, že jsem v České republice," tvrdí Ferriani.

Před ním teď leží projekt obnovení dráhy, na níž se budou za sedm let konat olympijské soutěže bobistů a skeletonistů. "Je to docela stará dráha. Byla otevřena poprvé v roce 1956, několikrát byla renovovaná, ale ta nová, kterou teď chceme postavit, je dráha, která zachová historické části," přibližuje Ferriani.

Od projektu si slibuje hlavně modernější profil. "Bude to moderní dráha, která se bude vztahovat k minulosti. Konfigurace bude stejná, ale atraktivnější pro sportovce i diváky," dodává Ferriani.

Anna Fernstädtová
zdroj: AP autor: Darryl Dyck

Ten na dráze v Cortině závodil, působil na ní i coby trenér. "Pořád tam držím s Kanaďany rekord. Pro mě vždycky byla náročná. Je úžasná, ale už není úplně aktuální," myslí si muž, který se do organizace Her podle svých slov zapojí, i kdyby již na šéfa mezinárodní federace nekandidoval.

V projektu modernizace je pro Ferrianiho zásadní především udržitelnost. "To je jedno z hlavních hesel olympijských her. Nejdůležitější bude to, jak přesně bude projekt finalizován. Použijeme nový chladicí systém, plyn už se používat nedá, je nebezpečný pro životní prostředí."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články